Въвеждат се нови правила за прием в първи клас в София

  • 29 януари 2019 10:42

  • 1076
  • 0
Въвеждат се нови правила за прием в първи клас в София
© pixabay

Въвеждат нови правила за прием в първи клас в София. Промените предвиждат повече точки да се дават за многодетни семейства и ако кандидатите имат по-големи братя и сестри в желаното училище. Тригодишната уседналост ще продължи да е сред водещите критерии.

До началото на февруари в Столична община се приемат предложения относно промените в Системата за кандидатстване на първокласниците в училища на територията на София.

До тук се стигна след като през миналата година родители се оплакаха, че не е справедливо по-малките им деца да са в училища различни от тези на по-големите си братя и сестри.

Системата за прием разделя децата в 4 групи. В първата влизат малчуганите, които живеят 3 или повече години в района на училището. Във втората - които са на адреса от 1 до 3 години. В трета група са тези, чийто адрес е в близост до училището, но по-малко от година. В четвърта група са кандидатите, които не са от района на избраното училище. При равен брой точки се гледат точките от допълнителните критерии. Според родители обаче трябва да се има предвид и адреса на местоработата.

В момента се предвижда и децата с по-големи братя и сестри в желаното училище да попадат също в първа група, независимо от уседналостта.

Промени ще има и при малчугани с починал родител или сираци. Миналата година те получаваха от 3 до 5 точки. За настоящата година ще получават по 6 точки. Очаква се през февруари промените да бъдат приети от Столична община. Кандидатстването започва през април.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1076 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини