Над 85 000 студенти са участвали в проекта "Студентски практики" (видео)

  • 11 декември 2018 11:47

  • 611
  • 0
Над 85 000 студенти са участвали в проекта "Студентски практики" (видео)
© Novini.bg

В сградата на Министерството на образованието и науката се проведе заключителната пресконференция по проект „Студентски практики - Фаза 1“, изпълняван по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Данните бяха изнесени от Соня Кръстанова, ръководител на проекта и директор на Дирекция „Финанси“, предаде репортер на Novini.bg.

,,Проектът стартира в последните дни на месец март 2016 година. През това време срещнахме немалко затруднения, но успяхме да ги решим съвместно. Проектът разполага с бюджет от над 35 милиона лева и обхваща студенти от всички ВУЗ-ове в страната. В тази връзка 48 висши училища взеха участие в проекта. Студентите, които участваха, бяха всички действащи студенти и докторанти. Обучаващите организации бяха тези работодатели, които имат не по-малко от 6 месеца регистрация в Търговския регистър. Неслучайно имаше такъв критерий, за да бъдем сигурни, че не са се регистрирали само заради проекта'', обясни Кръстанова.

,,Във всяко едно висше училище имаше екипи по програмата. Дейностите, които бяха заложени за изпълнение на проекта бяха предварителни и организационни дейности, по комуникация и управление, както по информиране и публичност. Бяха изготвени индивидуални бюджети за всяко от висшите училища, като бяха сключени и договори за застраховки на студентите в случай на злополука, но слава Богу такива нямаше'', сподели още Кръстанова и добави, че по силата на договора за външен мониторинг са осъществени над 2000 проверки на място, като 160 са били по сигнал на МОН.

,,През тези три години и половина сме осъществили комуникация с медиите, обществеността и най-вече със студентите. Проведени са информационни срещи и над 300 медийни публикации. В програмата за студентски практики са се регистрирали над 85 000 студенти, а участие са взели повече от 6000 обучаващи организации. Самите работни места са били над 177 000. Освен това над 11 000 ментора са наставлявали студентите, като са предали своя опит и знания и още над 4500 академични наставници са осъществявали контрол'', заяви на пресконференцията пред журналисти Кръстанова.

По думите ѝ най-голям процент от студентите са били от Софийския университет, следвани от УНСС, Пловдивския университет, Югозападния университет в Благоевград и Великотърновския университет.

,,В анкетното проучване към края на програмата над 99% от взелите участие студенти са заявили, че са удовлетворени от практиката. Искам да спомена и това, че над 20% от тях са получили предложение за работа при работодателя, при който са били на обучение. Не на всички може да се предложи работа, тъй като голяма част от студентите са били още в първи, втори или трети курс в университета, а тук говорим за такива, които са били последна година'', завърши Кръстанова.

Последвайте канала на

Владимир Василев
611 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини