Подписаха браншови колективни договори в областта на театралното изкуство и на библиотечното дело

  • 20 ноември 2018 15:12

  • 611
  • 1
Подписаха браншови колективни договори в областта на театралното изкуство и на библиотечното дело
© Министерството на културата

В Министерството на културата бяха подписани браншови колективни договори в областта на театралното изкуство и на библиотечното дело.

„В сложното време, в което живеем, тези споразумения са гаранция за работещите, че има кой да защитава техните интереси. Основен приоритет на Министерството на културата е излизането на преден план на човешкия фактор“, заяви министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за при подписването на двата документа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

„Голямата ни задача е механизъм за правилно процентно разпределение на това, което се случва в театрите и съответно - повишаването на доходите. Ако решим тази ключова задача, тя ще бъде последвана от инвестиции в сектора, което пък ще доведе до увеличение на средствата, които се разпределят по Методиката за разпределение на средствата за финансиране на сценичните институти“, допълни той. 

Документът в областта на театралното дело беше подписан също от Анастас Попдимитров, председател на Българска асоциация на работодателите в областта на културата /БАРОК/, от Иван Иванов - Независима синдикална федерация „Култура” към КНСБ, Кирил Бинев – Национална Федерация „Култура” към КТ „Подкрепа”, и от Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България. 

Договорът предвижда  по-високи коефициенти при определяне на началните месечни заплати, както и по-големи обезщетения при прекратяване на трудовия договор при пенсиониране.

Новият Браншов колективен трудов договор в областта на библиотечното дело урежда трудовите, социалните и осигурителните отношения на служителите и работещите в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и в регионалните библиотеки в страната. Той беше подписан от представителите на синдикатите и на Националната библиотека.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
611 1

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.20 | 15:14

1

култура няма , но пък има министерство.

Добави коментар

Водещи новини