Министър Вълчев поздрави участниците в международната конференция „Музеите и училищната история” в Габрово

  • 25 октомври 2018 14:36

  • 494
  • 0
Министър Вълчев поздрави участниците в международната конференция „Музеите и училищната история” в Габрово
© Булфото (архив)

Министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 изпрати поздравление до участниците в международната научна конференция „Музеите и училищната история”, която се провежда на 25 и 26 октомври в Националния музей на образованието в Габрово, съобщиха от музея.

„Международното участие и доброто сътрудничество между институциите с отношение към изследванията, възстановките и популяризирането на училищната ни история ще даде възможност да бъдат споделени добрите практики и постижения в тази област. Вярвам, че диалогът ще бъде конструктивен и напълно в духа на добрите традиции. Изразявам високата си оценка към екипа на Националния музей на образованието за предизвикване интереса на обществото и разпалване на любовта към училищната история. Благодаря за всеотдайността и професионализма във Вашата ежедневна работа, за това, че не преставате да търсите начини и да предлагате възможности на учениците да знаят и помнят миналото си, за да имат бъдеще. Защото образованието днес наред със знанията, които дава, трябва да формира и самочувствие у младите хора“, пише в обръщението си министър Вълчев.

Форумът, който беше открит днес преди обяд от директора на НМО Мая Карагьозова, е част от инициативите по повод 45 години Национален музей на образованието – наследник и продължител на създадения през 1905 г. Държавен училищен музей.

Над 60 представители на академичната общност, музейни и архивни специалисти, педагози от цялата страна, представители на сродни музеи от Братислава, Белград и Киев се включиха в работата на форума.

Научни ръководители на двете тематични направления – „Съхраняване и представяне на образователната и училищната история“ и „Mузейно-училищни практики и образователни програми“, са проф. дин Вера Бонева и гл. ас. д-р Тодор Петев.

Официални гости на конференцията са областният управител на област Габрово Невена Петкова, началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) – Габрово Георги Маринов, директорът на Националната Априловска гимназия Снежана Рачевиц.

„Благодаря за поканата да присъствам на международна научна конференция „Музеите и училищната история“. Използвам момента да приветствам един подобен форум в сферата на музейното и училищно дело, защото трябва да се популяризират добрите практики, но преди всичко трябва да се познава историята ни, за да може да я вплитаме в бъдещето, където са иновативните подходи. Поздравявам Ви преди всичко за професионализма, за енергията, за всичко, което правите, за да може вече 45 години Габрово да е центърът, който обединява хората на науката, образованието и културата. Излизайки извън рамките на България с международната конференция, вие показвате едно непрекъснато развитие на институцията – Национален музей на образованието – единственият специализиран музей, който пази паметта за просветното ни минало у нас. Запознавайки се с темите, които ще се дискутират през двата дни в секциите, ми направиха впечатление акцентите, свързани със съхраняването и представянето на образователната и училищната история от една страна, и включването на нови технологии и методи. Виждаме вече на практика, че музеите успешно изпълняват ролята на помощни образователни институции към училищата и изграждат интерес към изкуството, историята, науката. Считам, че в основата на възпитанието и на качественото образование на нашите деца трябва да стои връзката между училищата и детските градини и родители, от една страна и културните институти от друга. Ето защо, представлявайки институцията Областен управител на област Габрово, смятам, че наш дълг е да намираме начин да стимулираме сътрудничеството между културните и образователните институции с цел повишаване на грамотността и качеството на образованието. Днешният форум преминава и под знака на Европейската година на културното наследство, а то е универсална ценност за нас като общество. Образованието и съхранението на културното наследство са две равностойни функции на музея. Да не забравяме да търсим и развиваме потенциала на музея като желана територия на ученика. Смятам, че това ще спомогне и за подобряване на комуникацията между училищата и институциите”, каза пред участниците Невена Петкова.

Началникът на РУО – Габрово Георги Маринов подчерта, че от тази учебна година в националните програми на Министерството на образованието и науката музеят и училището са в сътрудничество. „Това сътрудничество, което осъществяваме на територията на Габровска област, е моделът, за който и чрез който България подаде ръка на музейното дело.”, отбеляза той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
494 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини