Над 10 000 ученици ще се явят на първия учебен ден в област Търговище

  • 13 септември 2018 12:15

  • 1027
  • 0
Над 10 000 ученици ще се явят на първия учебен ден в област Търговище
© МОН

В област Търговище 10 615 ученици ще прекрачат училищния праг в първия учебен ден. Това стана известно на годишното съвещание с директорите на училища в областта, организирано от Регионалното управление на образованието /РУО/ в Търговище, съобщиха от институцията.

Първокласниците ще бъдат 834 - с 35 по-малко в сравнение с миналата учебна година, съобщи началникът на РУО Елка Станчева. И през тази учебна година продължава работата по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст. Сформирани са 39 екипа, които ще издирват необхванати ученици.

Станчева акцентира и на предизвикателствата през учебната година - нови учебни програми, нов модел и организация на изпитите в националното външно оценяване в 7-ми клас, важни промени в няколко наредби и др.

По отношение на професионалното образование Станчева съобщи, че има три нови специалности: "Системно програмиране", "Приложно програмиране" и "Фризьорство". От тази учебна година за първи път ще бъде реализирана дуална паралелка "Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил" в Професионалната гимназия по текстил и лека промишленост в Попово с 20 ученици.

Срещата е била в присъствието на зам. областния управител Панайот Димитров, представители на общините, полицията, пожарната и Военното окръжие в Търговище.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1027 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини