Учениците ще получават мляко, плодове и зеленчуци в училище благодарение на програма на ЕС

  • 03 септември 2018 14:43

  • 971
  • 0
Учениците ще получават мляко, плодове и зеленчуци в училище благодарение на програма на ЕС
© Pixabay

Изпълнението на схемата на ЕС за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата се подновява с началото на учебната година в участващите държави от ЕС.

Тя има за цел да насърчава развитието на здравословни хранителни навици у децата и включва както предлагането на плодове, зеленчуци и млечни продукти, така и специални образователни програми, чрез които учениците научават значението на доброто хранене и как се произвеждат храните.

С увеличаване на броя на участващите училища инициативата във връзка със здравословното хранене достигна до над 30 милиона деца в целия Европеиски съюз през учебната 2017 — 2018 година.

Фил Хоган, европеиски комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските раиони, заяви: Важно е да се знае как се произвеждат храните и колко труд е необходим, докато стигнат до трапезата ни. Благодарение на схемите на ЕС за училищата децата не само научават различни неща за селското стопанство и производството на храните, но и консумират качествени продукти, което е в интерес на здравето им. Никога не е твърде рано, за да се наслади човек на хубавата храна!

В рамките на схемата всяка учебна година се отделят 150 млн. евро за плодове и зеленчуци и 100 млн. евро за мляко и други млечни продукти. Въпреки че участието е доброволно, всички държави — членки на ЕС, избраха да участват частично или цялостно в схемата. Разпределението на средствата за всяка от 28-те държави членки, участващи в схемата за учебната 2018 — 2019 година, беше одобрено и прието от Европеиската комисия през март 2018 г. Държавите членки също така имат възможност да допълнят помощта от ЕС с национално финансиране на схемата.

Изборът на продуктите зависи от здравни и екологични съображения, от тяхната сезонност, разнообразие и наличие. Държавите членки могат да насърчават закупуването на местни или регионални продукти, биологичните продукти, късите вериги на доставка, ползите за околната среда и схемите за качество на селскостопанските продукти.

Съществуващата схема за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко е съчетана с различни образователни деиности за учениците. Почти всички държави създадоха комитети с участието на органи и заинтересовани страни от сферите на селското стопанство, здравеопазването и образованието, като някои от комитетите проведоха срещи в хода на учебната година, за да проследяват изпълнението на деиностите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
971 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини