БАН ще присъди "Доктор хонорис кауза" на японския учен проф. Шиня Яманака

  • 20 август 2018 08:56

  • 695
  • 2
БАН ще присъди  "Доктор хонорис кауза" на  японския учен проф. Шиня Яманака
©

Българската академия на науките ще присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на изтъкнатия японски учен и нобелов лауреат проф. Шиня Яманака. Тържествената церемония ще се състои на 20 август 2018 г. (понеделник) от 11:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ (Голям салон на БАН – ул. „15-ти ноември“ 1).

По време на събитието проф. Шиня Яманака ще изнесе лекция на тема „Индуцирани плурипотентни стволови клетки – нова ера в медицината“ (на английски език).

През 2012 г. проф. Яманака заедно със Сър Джон Гардън от Университета в Кеймбридж е отличен с Нобеловата награда по физиология и медицина за фундаменталното откритие относно способността на клетки от възрастен организъм да се репрограмират в ранни ембрионални плурипотентни стволови клетки. Двамата учени успяват да предизвикат клетките от кожа на зрелия организъм да се върнат назад в развитието си до зародишеви клетки.

С това те стават автори на биотехнология „Индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPS cells)“, която е иновативна платформа за фундаментални изследвания в областта на биология на развитието и отваря нови перспективи за клиниката в стем-клетъчната терапия и скрининга на лекарства. Проф. Шиня Яманака е директор на Центъра за изследване и приложение на индуцирани плурипотентни стволови клетки към Университета в Киото, Япония.

Той е професор по анатомия в Университета в Калифорния, Сан Франциско и старши изследовател в Гладстон Институт към същия университет. Проф. Яманака има забележителна публикационна дейност – 280 научни статии и ревюта в престижни международни издания и списания, над 55 000 цитирания и Н индекс 87.

Последвайте канала на

Нора Виткова
695 2

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2018.08.20 | 09:25

1
Комунистическите академици, професори и масони от БАН трябва да се изритат от територията на българската наука. Самата Академия трябва да се закрие, защото е сборище на масони, псевдоучени и сатанисти, чиято единствена задача е да пречат на образованието на българите. Анатема.
Шапката на Гюро шопски

2018.08.20 | 14:49

2
Братле, прав си! БАН е неестествено образувание и начинът й на работа е неефективен, а резултатите слаби! Но има някои институти, които работят добре и трябва да бъдат финансирани. В момента те губят ат това, че са част от тази огромна бюрократична машина за разпределяне на бюджетни пари/основна функция/. Показателно е как в момента тези "счетоводители" на нашите пари не желаят отделянето на метеоролозите от тях. Хахаха!!! Бюрократите и счетоводителите не желаят да намалява паричния поток който разпределят! Защо ли? Съдбата/успехи, провали/ на всеки институт и отделен екип, трябва да е тяхна отговорност. Бюрократичната шапка/Шапката на Гюро/ задушава развитието! Така е винаги и навсякъде! Бюрократите са излишни!

Добави коментар

Водещи новини