Частни и държавни училища с еднаква субсидия за децата

  • 14 февруари 2012 12:24

  • 948
  • 0
Частни и държавни училища с еднаква субсидия за децата
©

Частните училища и детски градини да получават същата държавна субсидия за едно дете, каквато е и в държавните. Това е заложено в проекта за училищно и предучилищно образование, който беше представен в просветното министерство.

Според изчисленията на експертите сумата, която ще се задели от държавния бюджет в тази посока, е към 10 млн. лева. От министерството допълниха, че очакват по този начин таксите в частните детски градини и училища да намалеят.

Главният секретар на просветното министерство Красимир Вълчев обясни, че няма как да се въведат ограничения за таксите в частните учебни заведения, но все пак очакват след като ще получават държавна субсидия, те да станат по-ниски: „Частните училища и детски градини стават обект на контрол от страна на общината, от страна на финансово-контролните органи. По съответните закони всички деца, които получават средства от бюджета, са обект на контрол от Сметната палата, от Агенцията за държавна финансова инспекция, независимо от правно-организационната им форма".

Заместник-образователният министър Милена Дяманова обясни, че сред заложените в проекта идеи е от 2016-17 година 4-годишните задължително да посещават детска градина и се дава право на 2-годишните да ходят на детска градина. Освен това се дава възможност на ученик в пети клас да премине в следващия, ако само по едни предмет има слаба оценка: „Този ученик трябва да има успех по всички минимум 4. Ако само по един има двойка, ние му даваме възможност да премине в шести клас, но да премине на допълнително индивидуално обучение по този предмет. Ако в шести клас отново не положи изпита успешно, тогава вече има повтаряне на класа".

Директорът на столичното 18-то СОУ Вили Стойчева коментира, че това е добра възможност, защото трябва да се даде втори шанс на такива ученици. Тя подкрепи и другата заложена в проекта идея - учителите сами да имат право да избират по кой учебник да преподават: „Не всички учители предпочитат да работят с един и същи учебник и това е нормално. Децата са различни. Установява се практика, в която учителят наистина има своята свобода да избира и отговорността след това да я провежда".

След като проектозаконът бъде приет, идеите в него ще влязат поетапно в образователния процес.

Последвайте канала на

948 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини