Лятно училище за двойкаджии

  • 14 февруари 2012 07:29

  • 1346
  • 1
Лятно училище за двойкаджии
©

Учебни занятия ще се провеждат и през лятото. Това съобщи Ева Борисова, експерт от работните групи към образователното министерство.

Вместо да повтарят класа, децата, получили двойки по даден предмет, ще наваксват знанията през лятото.

,,Всички европейски проучвания сочат, че повтарянето не се отразява добре на ученика”, коментира експертката. Тя поясни, че децата, които не преминавали в горен курс, често ставали обекти на подигравки от страна на връстниците, с което отсъствията им в клас зачестявали и вместо да затвърдят знанията си, ,,повтарячите” изоставали още повече с уроците.

Знанията от предходния клас ще се наваксват и по време на целодневното обучение, което с новия просветен закон се въвежда за всички ученици от 1-и до 7-и клас, пише "Монитор".

Всички деца на 5 години задължително ще ходят на забавачка от есента на тази година. Обсъжда се и вариантът предучилищната да стане задължителна и за четиригодишните, но за момента приоритет е това да се случи за хлапетата на 5 години. Забавачката ще важи и за шестгодишните, в случай че семействата им не са решили да ги запишат в първи клас.

С новия просветен закон се предвижда и да отпадат и оценките за хлапетата от 1-и до 3-и клас.

Така децата ще си купуват бележници едва след като станат четвъртокласници. Друга важна промяна е, че учениците ще получават дипломата за основно образование след 7-и клас, а не както беше досега досега - след 8-и или 9-и клас. Средно образование пък ще се придобива на два гимназиални етапа. Първият включва обучението от VIII до Х клас, а вторият - от ХI до ХII клас. Учениците от професионалните гимназии пък ще получават кредити за изкараните часове в училище, които ще важат като завършен лекционен курс в университетите със същия профил. Това ще стане с въвеждане на кредитна система в професионалното образование, подготвена от експертите в просветното министерство.

Промени се готвят и за поведението на децата в школата. Те включват премахване на оценките за дисциплината на детето в различните часове. Учениците могат да бъдат наказвани, като извършват общественополезен труд. За подпомагане на проблемните ученици се предвиждат консултации с психолози, както и часове с известни личности и идоли на хлапетата, които да ги вкарат в правия път.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1346 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Лили

2014.05.22 | 15:31

1
До тук добре, но като не се прилага на практика какъв е смисъла. Имам дете с дислексия и вече няколко месеца чакам за ресурсен учител. От центъра ми казаха да имам търпение ....питам докога, докато свърши учебната година ли??????//

Добави коментар

Водещи новини