БАН подготвя справочник за жените учени

  • 25 май 2018 14:22

  • 832
  • 0
БАН подготвя справочник за жените учени
©

На 28 май от 11.00 часа в централната сграда на БАН Научният архив на Академията ще представи справочник и документална изложба "Жените в историята на академичната наука в България". Събитието е част от проекта "Енциклопедичен справочник и база данни "Жените в историята на академичната наука в България", финансиран от ЮНЕСКО през 2017 г., съобщи пресцентърът на Академията.

Целта на проекта е да популяризира сред обществото научните постижения и значимостта на хабилитираните жени, работещи в системата на Българската академия на науките от създаването й до днес, а те са 952.

Енциклопедичният справочник продължава традицията на старите енциклопедични издания, отразяващи личния състав на Академията. Справочникът съдържа биографични данни, сведения за награди и отличия, за членство в наши и чуждестранни научни организации и академии, за преподавателска дейност, библиография на важни научни трудове и авторство на патенти, изразява научното израстване на жените и заеманите от тях ръководни позиции.

Документалната изложба прави ретроспекция на темата за жените и мястото, което те заемат в създаването, развитието и утвърждаването на Българската академия на науките и нейните академични звена. Тя показва важни и малко известни документи от служебните архиви и личните архивни фондове, както и богат фотоматериал за жените учени.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
832 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини