Във видинските училища и детски градини ще изучават религия и православие

  • 02 май 2018 17:16

  • 2717
  • 1
Във видинските училища и детски градини ще изучават религия и православие
© Pixabay

От началото на новата учебна година във видинските училища и детски градини започва изучаване на предмета "Религия и православие", съобщиха на съвместна пресконференция кметът на Видин Огнян Ценков, Видинският митрополит Даниил, богословът и преподавател по "Религия и православие" в община Кюстендил Ивелина Николова и началникът на РУ на образованието - Веселка Асенова, съобщава БТА.

Инициативата за преподаване на "Религия и православие" в учебните заведения на Видин е на митрополит Даниил.

На среща днес с директори на училища и детски градини е разяснена необходимостта от изучаване на предмета в училище, както и провеждането на разяснителна кампания сред родителите от началото на новата учебна година.

"Опитът ни показа, че въпреки съществуващата нормативна база за преподаване на предмета "Религия и православие" в училище, въпреки че има и учебни помагала, от огромно значение за началото на този процес е подкрепата на местната власт и Регионалното управление на образованието", каза митрополит Даниил.

В няколко общини в страната предметът "Религия и православие" се изучава в учебните заведения и детските градина с подкрепата на общината. Това са градовете Кюстендил, Петрич, Русе, Бургас, Пловдив, София и Варна, каза Ивелина Николова.

От началото на новата учебна година предстои провеждането на родителски срещи в учебните заведения и детските градини, където ще бъде разяснена формата, съдържанието и представени преподавателите по предмета в учебните заведения, каза Веселка Асенова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2717 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.01.19 | 09:59

1

Браво !Така ще спасите България и нейните деца .

Добави коментар

Водещи новини