Очаква се първокласниците в София за новата учебна година да са около 12 300

  • 16 април 2018 11:37

  • 1702
  • 0
Очаква се първокласниците в София за новата учебна година да са около 12 300
©

Очаква се първокласниците в София за новата учебна 2018/2019 година да са около 12 300 или малко по-малко от настояващата учебна година. Това обаче е динамична прогноза, защото не се знае колко деца ще дойдат с родителите си от страната в София, за да учат в първи клас, както не може да се прогнозира дали деца със семействата си ще напуснат столицата преди 15 септември, каза за БТА Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието в София-град.

Тя отбеляза, че специфичното в София е, че за първи клас има прием в държавни училища, в общински училища - в най-масовия случай, в частни училища, а има и училища към Министерството на културата. За всички първокласници в София ще има места за новата учебна година, увери Кастрева. Тя каза, че през миналата година приемът в първи клас е реализиран в 202 училища в София, но той зависи и от това колко частни училища ще имат прием за първокласници.

През новата учебна година очаквам около 200 училища в столицата да отворят вратите си за първокласници, но вероятно децата ще са малко по-малко от учениците в първи клас от настояващата учебна година - по данните на ГРАО, като родени деца, обобщи Кастрева. Според нея критерият за уседналост е добър, защото е обективен и е "добър инструмент за училището". Друг е въпросът този критерий как ще бъде приет от родителите, защото София е голям, динамичен град, който непрекъснато расте, отбеляза Кастрева.

Тя съобщи, че приемът на документи за първи клас в София започва днес и ще продължи един месец. Класиранията се очакват да са след 20 май, а записванията на първокласниците става с оригиналите на удостоверенията за завършен подготвителен клас или група. Тези записвания на първокласниците в училищата са в началото на юни, информира Ваня Кастрева.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини