Красимир Вълчев: Има недостиг на учители па математика и физика

  • 29 март 2018 07:42

  • 1741
  • 2
Красимир Вълчев: Има недостиг на учители па математика и физика
©

760 лв. е минималната заплата на един млад учител, който започва работа. Старшият учител получава над 1000 лева. Около 900 лева е средната заплата в системата. Днес младите хора по-малко търсят стабилни професии. Най-голям недостиг имаме на учители по физика и математика. Това каза министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 в ефира на БТВ.

Важен е и престижът на професията, напомни той.

„За съжаление в следващите десетилетия ние ще имаме недостиг на квалифицирани кадри във всички сфери на пазара на труда“, призна той. В следващите години ще се пенсионират над 4000 учители. Не всеки учител, достигнал до пенсионна възраст, спира да работи. До няколко години ще изработим пакет от мерки за поетапно пенсиониране на учители. Ще се стремил да направим така, че повече млади хора да се включат в системата“.

Предизвикателство пред образователната система е да не изпуснем нито едно дете, категоричен бе министър Вълчев. „Образователната система не бива да изключва деца. Тя трябва да приобщава. Механизмът не е само за връщане, а и за задържане. Учителите трябва да положат максимум усилия за това“.

„Няма проблем с ТУЕС. Никога не сме имали намерение да променим статута на училището. Радваме се, че имаше такъв казус, за да покажем какво добро училище имаме. Казусът е бил само по отношение на правоотношенията на директора. Никога не е ставало въпрос училището да не е към Техническия университет“, увери просветният министър.

„Агресията не може да бъде предотвратена с нормативен акт, а с редица мерки. Всеки един случай трябва да се противодейства. Ще държим отговорни училищните ръководства. Това е голям проблем и се полагат големи усилия“, каза още Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Просветното министерство ще изпълни и поетите ангажименти за намаляване тежестта на ученическите раници със закупуване на шкафчета, осигуряването на електронни варианти на учебниците и намаляване на броя на учебните тетрадки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1741 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.29 | 08:40

2
Значи искате още 4 години власт?

2018.03.29 | 08:13

1
СЕГА ЩЕ СЕ ИЗПОГАЗЯТ ВРЪЗКАРИТЕ.

Добави коментар

Водещи новини