Родители и ученици бранят ТУЕС

  • 27 март 2018 14:36

  • 2405
  • 0
Родители и ученици бранят ТУЕС
©

За промени в Закона за предучилищното и училищното образование настояват от Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия университет - София (ТУЕС). Общественият съвет настоява за законодателни промени, с които да се запази уникалният модел на обучение на ИТ специалистите у нас. Родителите са готови да излязат на протест в защита на училището.

Ще бъдат сигнализирани и всички европейски институции за случващото се с училището. Подписка в защита на образователния модел, разработван 30 години, направиха и журналистите, подкрепящи ТУЕС, съобщава News.bg.

Технологичното училище е единствената институция за подготовка на кадри от нов тип по авангардните технологии и стратегическите за страната направления. Училището е създадено като част от структурата на Техническия университет - София през 1988 г. Учебните план и програма са специфични и ежегодно се обновяват в съответствие с най-новите тенденции в сектора на Информационните технологии. Преподаватели в ТУЕС са академични преподаватели в Техническия университет, както и професионалисти от водещи ИТ фирми.

Учениците имат право да ползват лабораториите на Техническия университет и завършват с дипломен проект, който се защитава пред академичен състав. На практика след завършване на училището те излизат готови IT специалисти, които започват работа срещу възнаграждение между 3 и 5 хиляди лева. Всъщност родителите алармират, че с писмо от страна на просветния министър Красимир Вълчев се прави опит да бъде подменен работодателя на ТУЕС от Техническия университет на Регионално управление на образование.

В момента в училището учат 530 ученици, които са се борили, за да влязат, тъй като това е четвъртото най-желано училище в София и първото най-желано технологично училище в столицата.

Родителите са категорични, че организацията и управлението имат огромно значение за резултатите, които постига училището. Трудовите договори се подписват от ректора на Техническия университет. Техническият университет управлява обществените поръчки, свързани с училището, което гарантира високото качество и академичния дух в ТУЕС.

От Асоциацията на завършилите ТУЕС напомнят, че до сега за 30 години са сменили двама директори, единият е продължаващ да действа и 25 министри на образованието. 70 на брой ИТ фирми подкрепят каузата на училището.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2405 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини