Висшето образование да е безплатно при оставане на работа у нас

  • 27 февруари 2018 11:05

  • 4567
  • 2
Висшето образование да е безплатно при оставане на работа у нас
© Pixabay

Висшето образование да бъде безплатно, ако завършилите студенти останат да работят у нас. Това предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на среща с министъра на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

Според представителите на бизнеса студентите трябва да получават кредити, които те да насочват към университета, където ще учат, и ако след завършване на образованието си работят у нас за определен срок, то те няма да връщат парите.

Образователният министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 обясни пред „Монитор“, че предложението е обосновано от гледна точка на разходите за висше образование и връзката с пазара на труда. Той добави, че по въпроса ще има политически разговор.

Вълчев допълни още, че подобен модел съществувал във Великобритания и се наричал „заеми с условни плащания.

Идеята за безвъзмездно кредитиране на студенти е провокирана от липсата на млади специалисти в много области - като медицината. Веднага след завършването си те се насочват към страни от Западна Европа, а държавата инвестира през цялото време на обучението им, т.е. студентите не плащат за обучението си, а след това тези пари отиват като добавена стойност в държавата, в която студентът отива да работи, коментираха и от АИКБ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4567 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ввв

2018.02.27 | 17:50

1
Смешници,вдигнете заплатите и няма да има изтичане на кадри

2018.02.27 | 17:50

2
ееее, ти пък, много искаш, това да не е Бай Тошо?

Добави коментар

Водещи новини