Първото българско училище зад граница навършва 100 години

  • 23 февруари 2018 06:41

  • 3796
  • 0
Първото българско училище зад граница навършва 100 години
© Pixabay

Българското училище в Унгария и изграждането на параклис в Будапеща са първите неща, които прави създадената през 1916 година Българска църковно-училищна община, чиято основна задача е духовното израстване на българската общност в Унгария.

През дългата си история то минава през различни етапи, но винаги е било училище за децата на българската общност в Унгария. Своя пик като истинско културно средище отбелязва през 30-те години на миналия век, като след Втората световна война - до 2011 година, е под ръководството на българското министерство на образованието, разказа за БТА Светла Кьосева, директор на българското училище в Будапеща.

Първият учебен ден се провежда на 25 февруари 1918 година. В класните стаи влизат 18 ученици, деца на многобройните по онова време тук български градинари, и са учили български език, отбеляза Кьосева и цитира първия председател на българското дружество тогава Лазар Иванов: "Бъдещето се гради не само с мотика, а и с вяра в Бога и с отворени очи, а очите се отварят с науката". Тази мъдрост на нашите предци е една от причините и до днес децата в Унгария да посещават българското училище, коментира директорката.

Днес българското училище е неделно и в него учат 90 българчета
В днешния си вид Българското училище за роден език е създадено през 2004 година от Българското републиканско самоуправление, когато промени в унгарското законодателство позволяват малцинствата, които нямат компактно присъствие, да създадат свои училища, разказва Кьосева. 100 години след първия звънец, в класните стаи на ул. "Байза" влизат над 90 ученици от 1 до 12 клас, като всички учат в унгарски или други учебни заведения, а тук идват веднъж седмично, за по три часа, да изучават Български език и литература и Българско народознание. Народознанието е комплексен предмет, който включва история, география, история на общността, фолклор, български обичаи, малцинствени права и е задължителен за този тип училища. Основно училището се издържа от унгарската страна, като бюджетът зависи от броя на учениците, но получава субсидия и от България по постановление 334 за училищата в чужбина.

Българчетата в Унгария са богати с двата си родни езика
Голяма част от децата са емоционално свързани с България, въпреки че са родени и израснали в Унгария. Повечето са от смесени бракове, но някои поддържат българските си корени благодарение на бабите или дядовците. Поради тази причина, обяснява Кьосева и владеенето на българския език е на различни нива - където вкъщи се говори на роден език - децата идват с някаква основа, но имаме и такива, с които започваме от нулата, но и те напредват. По думите й не само патриотизмът и привързаността ги води тук, но и защото унгарското училище признава тази оценка и те могат да пренесат постиженията си и в края на гимназиалния курс да се явят и на зрелостен изпит.

Неделното българско училище в Будапеща се посещава от деца, които са носители на българския език, допълва Мария Стоилова, учителка по български. В едната стая тя преподава на родния си език, а в другата - 12-годишният й син, в чиито вени тече българска, гръцка и унгарска кръв, учи Народознание. По думите на Стоилова програмата е съобразена с местните условия, а преподавателите правят всичко възможно граматиката да се преподава по възможно най-достъпен начин.

"Трябва да бъдем максимално полезни за децата, тъй като в матурата по български език за Унгария най-силно е застъпена темата "вид на глагола", разказва Стоилова. Според нея не трябва да се прави сравнение между двата езика, тъй като за децата унгарският е първи език, ходят на унгарски детска градина и училище, и унгарската граматика за тях не е толкова трудна.

Връзката с родината не се къса и защото родителите правят всичко възможно поне веднъж годишно да водят децата си в България, та дори и заради почивката и морето, добавя Мария Стоилова. Тя е категорична, че всички обичат България, най-малкото, защото там не се натоварват с учене и я свързват с лято, море, добра кухня, с баба и дядо, с българските си братовчеди. А, когато вкъщи се говори и на двата езика - се поддържа и едно много добро ниво. Българите в Унгария, които по данни на последното преброяване са около 6000 души, се надяват училището отново да стане редовно. Това ще бъде шанс за подрастващите, тъй като 40 деца ходят в българската детска градина, но след нея се записват в унгарско училище.

Юбилеят ще се чества през цялата година
Директорът на българското училище в Будапеща разказа, че юбилеят ще се отбелязва през цялата година, като програмата започва на 25 февруари с жест на почит към първите, които правят възможното българите в Унгария да имат своя духовен храм вече 100 години. Пред паметните плочи на сградите, където през годините се е помещавало училището, ще бъдат поставени венци. Кулминацията този ден ще бъде в Българския културен дом, където ще се обявят резултатите от конкурсите, посветени на годишнината, и в който са участвали всички ученици. По думите на Кьосева децата са представили много интересни съчинения, рисунки и снимки. Ще има награди, а творбите ще бъдат показани в специална изложба и ще завърши с концерт на учениците.

Отделно е подредена фотоизложба, посветена на 100-годишната история на училището.

Голямата среща, посветена на юбилея, ще бъде на 28 и 29 септември, когато унгарските българи очакват гости както от родината, така и от всички български училища зад граница, от Асоциацията на българските училища в чужбина, представители на българската и унгарската държава.

Последвайте канала на

БТА
3796 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини