Корупция в образованието - колко струва да станеш лекар у нас?

  • 20 февруари 2018 19:53

  • 5575
  • 5
Корупция в образованието - колко струва да станеш лекар у нас?
© Нова телевизия

Нов скандал с корупция във висшето образование. Kак се става лекар в България и колко струва? Разкритията правят от "Господари на ефира", съобщава Нова телевизия. Записи от скрити камери разкриват корупционна схема за записване на чуждестранни студенти и тяхното дипломиране.

Кадрите са направени през 2015-а година от гръцка студентка. Тя твърди, че е платила 53 хиляди евро, за да учи медицина у нас. Парите дала на две фирми – една от гръцка страна и една от българска. Двете дружества според нея си разделили сумата.

Всъщност преди по-малко от месец българската фирма-посредник "Интерхекс" беше посочена от прокуратурата като част от организирана престъпна група за фиктивен прием на чужди студенти у нас. За тартор на тази група е сочен бившият ректор на Медицинския университет в София – Ваньо Митев. Според видеата същата схема работила и в Медицинския университет в Пловдив. В тях доктор Анастас Циканделов е записан как казва, че изпитите са между 500 и 800 евро в Пловдив. За София са с около 200 отгоре. Държавният изпит струва 1600 - 2000 евро в столицата, а в Пловдив е 700-900 евро.

Циканделов е представител на фирма "Интерхекс" - посредник за прием на чужди студенти у нас. Твърди, че видеозаписите са манипулирани. А таксите, за които говори, били за подготовка на студенти.

Неприятно е. Първото е , че се хвърлят много тежки обвинения срещу МУ-Пловдив. Второто е, че по наша преценка, те изобщо не отговарят на истината, коментира ректорът д-р Стефан Костянев.

По думите му такъв студент при тях не съществува. Никога не е издавана академична справка за взети изпити, каквато показа доктор Циканделов.

Според справката обаче студентката е взела цели 35 изпита. Впоследствие се оказва, че тя е фалшива.

А според Циканделов всички пари, платени от гръцката студентка, били върнати.

След разкритията на "Господари на ефира" проверка в пловдивския Медицински университет показва, че под факултетния номер от справката за гръцката студентка е записан съвсем друг човек, който се обучава редовно.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5575 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.03.01 | 08:37

5
Кой ще дойде да види в Шуменския университет какво е положението, идват от Турция без да знаят български и си вземат дипломи /построиха им и хотел/. Това е срам и позор за държавата ни и управлението.

2018.02.26 | 12:41

1
Ни се пали и в Техническия в София е същата практика с турчолята.

2018.02.26 | 12:41

3
The most corrupt country in Europe is Bulgaria thanks to our politicians.
НННЕ

2018.02.26 | 12:41

4
не е тенкс то политишънс, а е тенкс то овцете тъпи и прости , които плащат, хрантутят и обичат тези политишънс ...

2018.02.26 | 12:41

2
В БОКОЛАНДИЯ КОРУПЦИЯТА Е НАЧИН НА ЖИВОТ.

Добави коментар

Водещи новини