Уволнена директорка от детска градина в София: Оказваха ми натиск за прием на деца (видео)

  • 22 декември 2017 07:41

  • 9099
  • 4
Уволнена директорка от детска градина в София: Оказваха ми натиск за прием на деца (видео)
©

Служители и родители, чийто деца посещават столичната детска градина 164 "Зорница" излизат на протест. Протестът е във връзка с "безпрецедентното уволнение (от страна на столична община)" на г-жа Мариана Иванова, директор на 164 детска градина в столичния квартал "Горна баня".

В ефира на БТВ уволнената директорка заяви, че е била подлага на на натиск, за да се приемат определени деца. "Причината за уволнението ми е нарушение на трудовата дисциплина и нерегламентиран прием."Това са дребни нарушения и размити мотиви. Преди проверките ми беше поискана оставката. Бе ми казано, че срещу мен е имало донос", заяви Иванова.

"Причината стана отстраняване на две учителки. Те бяха на срочен договор и не се вписаха в колектива. Родителите подаваха жалби срещу тях", обясни уволнената директорка.

Тя директно обвини г-жа Минчева, директора на дирекция Образование в СОС, районният кмет г-жа Семерджиева, които й изпращали смс с името на детето и ЕГН-то на детето, за да бъдат приети. "Тези деца не се отразяват в системата. Това са деца със специални образователни потребности и хронични заболявания - астма, бронхит, алергии. Хората не злоупотребяват с това, но няма друг вариант за прием при този извънреден случай, но имаме квота. По правилата не може да са повече от 10. При мен бяха 11, за целия период от 4 години бяха 24 деца. Казвала съм, че не мога да приема повече деца и ми беше казвано, че трябва. Г-жа Николова от дирекция "Образование" ми каза, че ако не си тръгна ще ме съсипят от проверки и това се случи", разкри директорката.

"Не всеки може да бъде приет. Гарантирам за себе си, че при мен нямаше корупция. Чувала съм слухове преди да постъпя на поста, че се е плащало по 3000 лева на дете. Приемам абсолютно тенденциозно това уволнение. За мен проблемът е институционален - трябва да се строят гради". В момента има 120 чакащи деца за прием от район "Овча купел".

"Мен ме боли, защото това бяха моите началници. Аз и колегите ми се чувстваме притиснати, но хората ги е страх да го афишират. Този натиск е много трудно доказуем докато си в системата. При нас корупция нямаше. Има наредба, по която може да се направи дарение от доволни родители, но това се случва, след като децата вече са били приети в градината. Родители са ми признавали, че на много високо ниво са давали пари за прием и са ме питали дали трябва още нещо да се даде", каза още уволнената директорка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9099 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
гошо

2018.01.10 | 14:16

4
Изнудването и рекета - запазената марка на ГРОП.
w

2018.01.10 | 14:16

3
има корупция и още как моя близка три години стоя без работа защото си позволи да каже истината
Тошо до Гошо

2018.01.04 | 08:35

2
Да бееее при ГРОП, щото при тройната коалиция АМА ВЪОБЩЕ НЕ БЕШЕ ТАКА, ама ВЪОБЩЕ...Нали и двете ми деца бяха тогава в детската та ми е доста познато...

2018.01.04 | 08:35

1
и все по високите места - корупция при чистачките няма

Добави коментар

Водещи новини