Матурата измести кандидатстудентския изпит в Алма матер

  • 26 януари 2012 21:36

  • 1879
  • 0
Матурата измести кандидатстудентския изпит в Алма матер
©

Матурата измести кандидатстудентския изпит за прием в Софийския университет и вече в 91от общо 100 специалности кандидатите могат да се запишат с оценка от теста.

Това съобщи на пресконференция заместник-ректорът по учебната дейност на висшето училище доц. Милена Стефанова. Броят на дисциплините, по които може да се влезе с матура расте с всяка изминала година. През 2008-а Софийският позволи кандидатстването с тях за едва 18 специалности. През 2009-а оценките от матура са вход за 34 специалности, а през 2010-а - за 76. През миналата година Софийският университет разреши матурата за 80% от специалностите - 77 от общо 98.

Оценките от държавните зрелостни изпити няма да бъдат вход за най-котираните специалностите в Алма матер. Сред тях са право и медицина, защото те са регулирани, заяви доц. Стефанова. Другите дисциплини, за които оценките от матурите няма да се признават, са международни отношения, археология, славянска филология, балканистика, журналистика, връзки с обществеността и книгоиздаване, допълни тя.

Приемът за журналисти обаче се затяга от тази година заради слабите езикови умения на студентите. Академичното ръководство на СУ реши да вдигне летвата за вход като върне устия изпит при кандидатстването в журналистическия факултет.

Алма матер категорично няма да вдига таксите през тази учебна година, каза за пореден път проф. Илчев, ректор на Софийския университет, пише "Монитор". Той обясни, че в условия на криза лекото покачване на тарифите няма да увеличи значително приходите на вуза, но ще натовари семействата на бъдещите висшисти.

И тази година Алма матер обяви три класирания. Първото ще излезе на 3 юли, второто на 7 август, а третото на 14 август. Таксата за явяване на изпит и тази година е 30 лв. Кандидат-студентите ще могат да се явяват на изпит в рамките на две сесии, обясни доц. Стефанова. Приемът на документи за първата сесия е от 27 февруари, а за втората – 8 юни. Пълна информация за кандидатстудентската кампания ще може да се намери на сайта на Софийския университет от края на януари. Там кандидат-студентите ще могат да се запознаят с условията, възможностите, специалностите, изпитите, необходими за тях, и оценките от матурите, които се признават. Кандидатите ще могат да подадат онлайн заявления за изпити и да направят чрез интернет заявките си за класиране, обяви още доц. Стефанова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1879 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини