Янка Такева: 12% от децата ни се отглеждат по скайп

  • 16 октомври 2017 14:34

  • 2343
  • 1
Янка Такева: 12% от децата ни се отглеждат по скайп
© Getty Images/Guliver

Председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева заяви, че 51 процента от българските деца живеят в непълни семейства, а 12 процента от децата у нас се отглеждат по скайп от родителите им, които са на гурбет в чужбина. Такева изнесе тези данни на конференцията "Партньорство училище - родители - добри практики и решения", организирана от Министерството на образованието и науката.

"Колегите от Видин казват, че ако ние не сме, за да проследим ученика - дали се е нахранил, дали е на топло, дали се е прибрал, дали си е купил учебници и дали редовно се подготвя за следващия учебен ден, няма кой да погледне това дете", коментира Янка Такева трудностите на учителите, които работят с ученици, на които родителите са на работа в чужбина. Такева добави, че "със смартфоните и по скайпа това дете си говори със своите родители, но те не знаят дали то е вкъщи, на улицата или на друго място". Никой от нас - учителите и директорите, не може да замести майката и бащата в училище, с тези думи се обърна председателят на СБУ към учителите, училищните директори и представителите на родителските организации, участващи в конференцията.

Янка Такева постави и въпроса за нарушения баланс в комуникацията между родителите и училището. Тя попита "кой докъде и как трябва да се намесва в работата на образователната система и да определя политиките за развитието й". Трябва да се намери баланса на доброто общуване в образованието и в основата на него да стои доверието, каза Такева.

На форума бяха представени добри практики за взаимодействие между училище, родители и ученици, за да се постигне максимално партньорство за създаване на по-добра образователна среда и за активно ангажиране в него както на училищната общност, така и на родителите, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2343 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.03 | 17:51

1
Ехееее ама вие сте направо супермени,бе!!! То едно дете което е на възраст в която ходи на училище не знае кога е гладно и кога му е студено нали...та добре че сте вие,дъртите комуноидни спрънджи,та да му кажете,че инак 12% от учениците да са умряли от глад и студ...хахаха!!!

Добави коментар

Водещи новини