Събират ученици - побойници в специални паралелки

  • 18 януари 2012 22:17

  • 2810
  • 0
Събират ученици - побойници в специални паралелки
©

Уроци по сървайвър ще борят агресията в училище. Учителите по физкултура сформират миникласове от побойници и проблемни деца. С тях те ще катерят планините и ще ги учат как да оцеляват в екстремни ситуации.

По време на занятията децата ще опъват палатки, ще палят огън и ще им се преподава - как да се справят, ако изпаднат в безизходица. Това разказа Мариана Закова, директор на столичното 137-о СОУ. За часовете ,,по оцеляване” децата няма да бъдат избирани на случаен принцип, а ще се създадат паралелки от ученици със слаб успех и склонни към агресия.

Учебните занимания стартират от втория срок и се осъществяват по европроекта ,,Успех” по европейската програма ,,Развитие на човешките ресурси”. Инициативата финансира провеждането на учебни извънкласни занятия, които да задържат слабите ученици в клас и да направят школото по-привлекателно място за децата, каза Aлександър Александров, съветник на образователния министър. Той поясни, че училищата имат свободата да въвеждат най-различни извънкласни дейности от сферата на здравеопазването, хуманитарните и математическите науки, предприемачеството, компютърните компетенции, графичен дизайн, изкуства и др. ,, Моят първи милион”, ,,Как да спазваме здравословна диета” и ,,Урок по мода и шопинг'' са част от предметите, които децата ще изучават след задължителните часове. Уроците ще се провеждат под формата на кръжоци след учебните занятия. Те могат да бъдат и част от целодневното обучение, което става задължително за учениците до 7-и клас с въвеждането на новия просветен закон. Всеки клас ще включва между 6 и 15 ученици. Целта на проекта е паралелките да се запълват с деца, които са натрупали над 10 неизвинени и над 100 извинени отсъствия

Родителите също имат възможността да участват в занятията. Така например татковци баровци могат да влязат в класните стаи и да изнесат урок по предприемачество на детето и съучениците му. ,,Предлаганите тематични направления в едно училище трябва да обхващат различни области на извънкласната дейност. Не се допуска наличие на повече от 25% от дадена сфера", каза Александров. Той допълни, че броят на учениците, участващи в кръжоците, не е ограничен и се очаква средно 40% от децата във всяко училище да се включат в инициативата.

Последвайте канала на

Novini.bg
2810 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини