Манолова възмутена от черно-белите учебници на МОН, чуди се как така се разделят децата на България

  • 31 август 2017 14:53

  • 7299
  • 9
Манолова възмутена от черно-белите учебници на МОН, чуди се как така се разделят децата на България
© Булфото (архив)

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на изпрати препоръка до министъра на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 с настояване да измени своя заповед от 18 август 2017 г., като се отмени издаването на черно-бели учебници и респективно да се спре разпространението им, се казва в съобщение на пресцентъра на омбудсмана.

Учебници за 8 клас, за които трябва родителите да платят, се предлагат от издателства в два варианта – цветни, по-скъпи и черно-бели, които са по-евтини.

„Това решение е скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки социалното разделение между тях“, посочва Манолова в становището си до Вълчев.

Тя е категорична, че издадената заповед не показва с нищо, че основният приоритет на правителството е образованието. „Говорим за равен достъп до образование на всички деца в България, а въвеждаме дискриминационни политики в дейностите на образователната система“, подчертава в препоръката Манолова.

Според обществения защитник държавата трябва да се погрижи за правото на децата на образование, чрез мерки, които да не задълбочават така или иначе вече съществуващи неравенства. „Важна задача на образованието е да научи децата да живеят заедно, да планират общо бъдеще и да управляват конфликти“, посочва омбудсманът.

Манолова смята за неприемливо „черно-бялото“ мислене точно в образователната среда и чрез учебниците да се засилва разделението в обществото ни.

„Смятам, че ролята на държавата е да полага усилия в заличаването на пропастта между бедни и богати, да стимулира „цветното“ мислене, изграждайки достойни, ерудирани и образовани млади хора“, завършва омбудсманът.

Черно-белите учебници предизвикаха недоволство в социалните мрежи. От образователното министерство направиха коментар, като подчертаха, че не делят децата на бедни и богати и че има учебници като например по математика, физика и химия, които не изискват задължително пълноцветен печат. Учебниците от осми до 12-и клас се купуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация, отбелязват от министерството.

Последвайте канала на

Десислава Станева
7299 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2017.10.23 | 13:00

9
ПРАВИ СА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО. КОЙТО ИСКА СИ КУПУВА ПО-ЕВТИНИ УЧЕБНИЦИ.
Производител на суджук

2017.09.04 | 09:37

8
Цветните учебници няма как да оцветят в розово 27 годишния грабеж на страната и народа,като се започне от Хяадуккостовото време,та до сега.Периодът е черно-бял и такъв трябва да се изучава в учебниците.

2017.09.03 | 12:18

7
лесно е да се възмущаваш, трудно е да решиш проблема с бедността
Каро

2017.09.03 | 12:17

6
Черния цар до скоро се хвалеше, че България има глад за овчари. Хиляда лева заплата давали. Кому е нужно образование при глад за такива кадри?

2017.09.01 | 10:16

3
СОЦИАЛИСТИЧЕСКА МЪРША
аз

2017.09.01 | 10:18

5
Лицемерка! Вместо да иска по-евтини учебници, за да могат всички да си купят - тя настоява за спирането на евтините и допускането само на скъпите?!
АНТИ ГЕРБ БСП

2017.09.01 | 10:16

4
НАЛИ СОРОС ВИ ДЪРЖИ ОБРАЗОВАНИЕТО КАКВО СЕ ПРАВИТЕ 2 -ТЕ К У Р В И С НИНОВА! СОРОС ТОЙ ДЪРЖИ ПАРИТЕ ТОЙ ПЛАЩА И ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА!
Каро

2017.09.01 | 10:16

2
Образованието е задължително, но покупателната способност на родителите е меко казана негарантирана.
Той живота

2017.08.31 | 20:47

1
Той живота е черно-бял за едни пък за други другари напълно цветен, те за едни учбници се притеснили ...

Добави коментар

Водещи новини