Наказаха студента, разпространил сигнала за нередностите в УНСС

Студентът, който разгласи информация за нередности на изпита по „Геоикономика и регионално развитие“, е наказан с предупреждение за изключване. Това обяви ректорът на УНСС проф. Стати Статев по време на пресконференция днес следобед, предаде Фокус.

Студент сигнализира за скандален изпит в университета, на който второкурсници са получили тройки и четворки, въпреки че са предали празни работи на писмен изпит. Според него останалите му колеги, които наистина са писали по темата, били скъсани.

Вътрешна проверка в университета е установила нарушения при повеждането на изпита, а преподавателката вече е поискала да бъде пенсионирана, обясниха от УНСС.

В понеделник сутринта ректорският съвет се събра. Той взима две решения. По думите на проф. Статев едното било да се създаде комисия: „Имаме доклад на комисията, в който установяват нарушения от страна и на двете страни. Проф. Докова, че не е спазила правилника за организиране и провеждане на изпит, и студентът за това, че не е спазил вътрешно нормативната уредба да се обърне към някоя от институциите. Предложението на комисията вървеше към налагане на санкции и на двете страни“, допълни той.

По думите му на 13 юни са получили изявление от Соня Докова за прекратяване на трудовото отношение: „Тя не е член на академичния състав. Няма как да ѝ бъде наложена персонално санкция. Академичният съвет осъди тези практики, като обърна сериозно внимание на преподавателите, служителите и студентите да се спазва стриктно правилника на УНСС, правилата за провеждане на изпити и учебни занятия и при възникване на инциденти, своевременно да бъдат информирани студентските органи“.

Относно студента, подал сигнала за нередности по време на изпита, Академичният съвет е решил да наложи наказание за предупреждение за отстраняване. По думите на проф. Статев това е средното наказание по правилника на УНСС. „Поканихме колегата Медев, той изрази своето желание да продължи да се учи и да работи за подобряване на качеството на учебното заведение. Изрази съжаление, че се е получило така. Може би това повлия да не отидем към първоначалната нагласа за налагане на най-тежкото наказание и в двата случая. Ситуацията ни принуди в единия случай да не можем да наложим наказание, а в другия да го смекчим.

В УНСС учат 22 000 студенти, изпитите само в редовната сесия на бакалавър са 1200. „В лятната поправителна сесия са още 1200. С магистърските изпити ще надхвърлят 7000. Няма как да не възникват недоразумения от която и да е страна, въпросът е своевременно да получаваме информация. Това нито е първият случай, нито ще е последният, но въпросът е да решаваме проблемите. Ако не може да се намери в рамките на университета решение, тогава всеки е прав да го изнася навън“, каза още ректорът на УНСС.


 

Коментари

 1. 2017.06.20 | 15:10
  Хайде друг да посмее да им изкарва кирливите ризи. Българи, спрете се! Не се дръжте като боклуци.
 2. 2017.06.20 | 15:10
  Един студент каза истината за корупцията и те го предопредили с изключване!?Вместо те да си подадат оставките.
 3. 2017.06.20 | 14:05
  Каквоооо...що за нечовешка наглост и безочие???!!! Ще попитам само тук държава има ли изобщо??? Защото ако имаше нормална такава,селският тарикат,набеден за професор,Стати Статев,до час след това му изказване и действия да е проснат по очи от ДАНС,та ми е интересно какво следва
 4. 2017.06.20 | 14:04
  Пропилях пет години и половина в този отвратителен коптор! Отвратителна система и на преподаване, да не говорим за изпитите...пълна пародия, подигравка със студентите, оценяване без преглеждане на работите ("на купчинки")...Думите няма да стигнат да изразя отвращението си о
 5. 2017.06.20 | 14:04
  Това го направи прехвалената "демокрация", която даде на университетите идиотската "автономия", което не е нищо друго освен корупция, хаос, анархия и беззаконие.
 6. 2017.06.20 | 14:04
  Безобразие !
 7. 2017.06.20 | 14:04
  Срам ме е, че съм учила в УНСС. Приличат на шайка бандити, пазещи се да не се разбере какви ги вършат. Срам, е единствената дума която ми идва. Също като Рагин, не се срамуват от мисленето си... сакън да не се разчуе...
 8. 2017.06.19 | 19:48
  Мисля, че ректора трябва да си подаде оставката, ако има капка съзнание в него. Спира свободата на словото, една от точките в Конституцията на РБ. Българи борете се за истината и правдата, за да бъдете щастливи.
 9. 2017.06.18 | 08:28
  ректорът на УНСС проф. Стати Статев трябва да бъде затворен в Балдуиновата кула докато този студент се дипломира.
 10. 2017.06.18 | 08:28
  Какъвто университета такива и студентите !! Тоя който се оплакал го гледах по една телевизия и какво --той и колежката му която го защитаваше не знаят да говорят български !!!!!
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет