МОН предлага уседналост за приема на първолаци

  • 08 юни 2017 06:32

  • 3738
  • 0
МОН предлага уседналост за приема на първолаци
© Novini.bg

Просветното министерство ще предложи да се въведе принцип на уседналост при приема на първолаци. Това ще стане другата седмица на среща с общините, на която ще се дискутира промяна в правилата за прием в първи клас, съобщи министър Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 след блиц контрол в просветната комисия.

Така родителите ще трябва не просто да имат адресна регистрация в близост до училището, както е сега, а да докажат, че са на този адрес от определен период от време. Личното мнение на министъра е, че периодът на уседналост трябва да е повече от 1 г., но колко точно ще бъде, ще се изясни при дебатите, пише "Сега".

Вълчев призна, че уседналостта крие рискове, тъй като е несправедлива към семействата, на които действително им се е наложило да се преместят. Смяната на адресната регистрация специално заради училището обаче е един от най-срещаните проблеми при приема в София, главно при някои популярни училища. Друга практика е родителят да декларира, че работи от вкъщи, което също може да му донесе допълнителни точки, а трудно може да се провери.

Необходимостта от поредни промени в правилата за прием в първи клас възникна след жалба на родители от София до прокуратурата, в която се твърди, че децата им не могат да се класират в кварталното училище заради семейства с прясна адресна регистрация в района. В случая става дума за 40 деца, които са сменили адреса си в последните няколко месеца, а приемът в първи клас е от 100 деца. Министър Вълчев посочи, че фалшивите регистрации трудно могат да се проверят от образователните институции.

"Общото мнение на всички е, че принципът на близост до училището трябва да се запази", коментира Вълчев. По думите му оттук нататък, за да се гарантира, че дете, което живее близо до училището, действително ще има по-големи шансове да бъде прието в него, трябва да има единна информационна система по подобие на тази в детските градини, която да класира учениците според желанията им. Вълчев не се ангажира със срокове за въвеждането на въпросната система, тъй като изпълнението й е трудно като софтуер. Въпрос на технологични възможности е това да стане догодина. Според шефката на регионалното управление по образованието в София Ваня Кастрева и другите промени в приема могат да се осъществят от 2018 г., а не сега.

Над 1000 училища ще съкратят един клас и ще обучават до седми вместо до 8-и клас. Това стана ясно от отговора на министъра на депутатски въпрос. До 31 май всички 1100 основни училища у нас трябваше да решат дали да съкратят един клас и да станат основни до седми клас (според новия закон основното образование приключва в седми, а не в осми), или да се преобразуват в обединени - от 1-ви до 10-и клас. Само 50 от школата обаче са поискали са станат обединени, като досега МОН е подписало преобразуването на 30 училища в обединени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3738 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини