Янка Такева: Заради подслушванията, учители ще се откажат от професията (видео)

  • 13 юни 2017 13:23

  • 14600
  • 18
Янка Такева: Заради подслушванията, учители ще се откажат от професията (видео)
©

Синдикатът на българските учители реагира остро на случаите, при които родители сложиха записващи устройства у децата си, за да разберат как се държи учителката с тях. Според председателя Янка Такева това е недопустимо и най-малкото е подсъдимо. Пред Novini.bg тя обясни, че учителите се натоварват с несвойствени задачи и напомни, че училището не може да замени семейната среда.

„Никой няма право да нарушава каквото и да е лично пространство на хората. Аз съм учудена защо досега не се е самосезирала прокуратурата и няма реакция от МВР. Ако става въпрос за някои известен човек, всички се втурват да нищят въпроса. Аз ви гарантирам, че тази година ще имаме толкова много свободни места за учители“, коментира Такева.

„Българският учител е оставен сам да се справя. Но българският учител не е човекът, на който може достойнството да се подмята“, категорична бе тя.

На въпрос на какво се дължи тази реакция на родителите, тя предположи, че става въпрос за притеснение. Според Такева понякога обичта на родителите се изкривява. Допуска, че родителите, прибегнали до подслушване, не познават законовата и нормативната уредба у нас.

„Ако имат някакви страхове, първо да се обърнат към директора на учебното заведение и към психолога. Настояваме да има и социален работник в училищата. Има и регионален инспекторат. Не може да се търси само и единствено вината в това некомфортно поведение на детето у учителя“, заяви председателят на Синдиката.

Такева сподели, че има такъв подобен случай от София, където детето само си признало, че в чантата му има устройство за подслушване. При нея само за един ден са дошли две учителки, които „изплакват мъката си“ от неприятните ситуации. По думите й учителите реагират така: „Добре, подслушвайте ни, но вие ще се срамувате от вашите деца, не от нас“.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
14600 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
малката истина.....

2017.06.30 | 00:16

17
Чалга поколението започна да стават родители и простотията е в пълна сила.......за липсата на възпитание и уважението един към друг ИЗЦЯЛО СА ВИНОВНИ простите и нагли родители !

2017.06.30 | 00:17

18
Абе вие комуноидни пръчки ще се научите ли някога,че като искаш нечие уважение,трябва да го спечелиш и никой не ти го дължи по звание! Това че си учител не означава че ученика трябва да те уважава ако си недостоен за уважение като човек!!!
мама

2017.06.30 | 00:16

16
И какво има да криете,това че сте прости ли?Нали сте на работа и ви плащаме,от какво се страхувате,нали сте най умните и учите децата ни ,или може би не е точно така...
на учителя с любов

2017.06.30 | 00:15

14
Когато учителят е по тъп от децата,те му се качват на главата.

2017.06.30 | 00:15

15
Когато РОДИТЕЛЯТ е прост,започва да се меси в работата на учителя,ПОНЕЖЕ ТОЗИ РОДИТЕЛ смята детето си за много специално. И от там,родителя няма нормална среда за работа,понеже децата са лайнета ,като ПРОСТИТЕ си родители и смятат че всичко им е позволено.
учител

2017.06.30 | 00:14

12
Разбира се,че няма да има учители.Те нямат право да накажат,нямат право да се скарат на ученик,а да не говорим,че ако ударят някой,хем ще го уволнят,хем това ще стане национален въпрос.Само трябва да търпят.Аз също съм учителка,но имах преди години случай,при който след като с

2017.06.30 | 00:15

13
Абе,мършо дърта комунистическа,що не пробваш да удариш моето дете или да го "накажеш",та да видиш как сама ще тичаш при държавните органи за помощ,ама пак ще те намеря и ще помета целия град с теб,изрод безподобен,деца ще ми удря!!!!
ma

2017.06.30 | 00:14

11
Все ми е тая дали ще се откажат учителите да работят. Ако щат. Писма ми от прости, нехаещи за задълженията си учители. Те мигат да обиждат и бият 3 годишни деца! Що за изрод би го направил! Това е подсъдно! А в училищата пълно безхаберие .Учителите, представете си, нямали задълже
nurs

2017.06.30 | 00:13

10
Я недей подскача много и да се правите на много обидени и да заплашвате, защото това е типично поведение за виновния. Вместо да се извините вие ми се правите на страшно засегнати и плашите с оставки, ми напускайте бе. Вместо да си заровите главите в пясъка, че децата ни са гле
Дас

2017.06.30 | 00:13

9
Янке, в колко училища, градини и ясли има насилие от страна на персонала към малки деца?В колко от медийно известните случай насилничките си признаха?Директорките прикриваха всичко.Уволнение, прокурор и лишаване от учителските привилегии за такива.
бг

2017.06.30 | 00:12

8
Жена ми е учителка. По математика. Искаме ДА ИМА камери, за да могат родителите да се насладят на "прекрасното" държание на любимите си деца в час !!! И нека плюенето да започне ! СЕГА !!!
учителка

2017.06.30 | 00:12

7
Тази жена нищо добро не прави за учителите.А си отвори устата,а сътвори някоя глупост.
cocko

2017.06.30 | 00:12

6
Така така упадъка започва с даване властта на ученика и съзнанието му че е над учителя.Ученика знае, че от него зависи на учителя заплатата.Какво по унизително.Но на нашата Родина не и трябват ученици ,а Пеевци.

Добави коментар

Водещи новини