Николай Денков: Връщаме това, което оригинално беше замислено в Закона за развитието на академичния

  • 03 април 2017 18:45

  • 1564
  • 6
Николай Денков: Връщаме това, което оригинално беше замислено в Закона за развитието на академичния
©

Висшето образование у нас се нуждае от осъвременяване, затова и измененията в Закона за развитието на академичния състав са необходими. Това е един дълго чакан закон, който предизвика бурни реакции в академичните среди. Ние връщаме това, което оригинално беше замислено в него, тъй като той беше осакатен. Това каза служебният министър на образованието Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С в предаването "Още от деня" по БНТ.

В академичните среди този закон има положителни отзиви, добави той.

Според него законът ще подобри качествата на академичните изследвания и изискванията за академично израстване. „Това е и част от предвидените мерки за повишаване качеството на висшето образование. А за да са най-добрите преподавателите ни, самият ти трябва да си по-добър, а в съвременният свят учените са тези, които непрекъснато следят какво става в другите страни, какво е важно за студентите, за да може във всеки един момент това, което се преподава да отговаря на най-новото знание в света“, каза Денков.

„Ролята на учените и преподавателите е не само да преподават, а да разбират как се развива науката в света. Висшето образование има задачите не само да подготви студентите, а да жги накара да се развиват“.

Министър Денков коментира въпроса дали имаме нуждата от толкова висшисти на пазара на труда. „На този въпрос може да се отговори като се види статистиката на търсещите работа. Има намаление на намирането на работа на завършили висшисти. От друга страна бъдещето е във високо квалифицираните кадри“, подчерта той.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1564 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2017.04.10 | 11:49

6
фигурант, марш към москва

2017.04.05 | 11:04

2
е това беше най-важното , ще се препитва академичния състав ? е те не трябва ли да са международно признати щом са академици ? макар че и дипломите ни почти никаде не ги признават ?

2017.04.10 | 11:49

5
не академиците, те са недосегаеми, макар че скоро ще ги разкарат

2017.04.10 | 11:49

4
ЧЕРВЕН НЕГРАМОТНИК В КРЕТЕНИЯ ОТ СОЦИАЛИЗМА.
Умник Гюро

2017.04.10 | 11:49

3
Законът за академичния състав трябва да започне със закриване на масонско-комунистическата организация БАН... После всички търтеи трябва да се пенсионират без право на преподаване... Едва тогава може да се пристъпи към приемане на нов закон.
yuy

2017.04.05 | 11:03

1
Пълни глупости и замазване на очите. Законопроекта няма обратна сила, това означава, че той ще важи за бъдещите кандидати, а за тези близо 1500 професори и още толкова доцети "игнатовски", на тях няма да им бъдат преразгледани и съответно отменени процедурите за тези които не

Добави коментар

Водещи новини