Работата на родителя вкарва в първи клас с 10 бонус точки

  • 14 февруари 2017 06:29

  • 40092
  • 0
Работата на родителя вкарва в първи клас с 10 бонус точки
© Булфото (архив)

Адресът на местоработата на родителя влиза в задължителните единни критерии за прием в първи клас в столицата и ще носи 10 точки. Ако пък детето е било записано в подготвителна група в същото школо, в което кандидатства, ще получи допълнителни още 20. Такива предложения за промени в Системата за прием в първи клас предлагат от Столична община (СО), които бяха обсъдени вчера на комисия по образование.

Така единните изисквания за прием стават общо шест вместо първоначално обявените четири. Още 20 точки ще получи детето, ако има братче или сестриче в същото школо. Това е т.нар. втора група критерии, различни от тези в първата група, свързана с адреса, който продължава да носи основна тежест в класирането.

Според предложенията на СО за постоянен адрес в района на училището детето ще получава 30 точки. В случай че настоящият не съвпада с основния по лична карта, ще има 29. В третия случай точки ще се присъждат за настоящ адрес на родителите на детето, различен от този на административния район на училището, но в същото време е най-близкият до школото. Тогава детето ще получи 28 точки.

Ако детето е сирак, ще получи 22 точки. За дете с един починал родител преднината ще е 20 точки. Толкова ще получат и децата с трайни увреждания, от многодетни семейства, осиновени или настанени от приемни семейства. В същото време училищата запазват възможността си да въвеждат свои критерии, с решение на Педагогическите съвети. Точките им обаче ще са фиксирани – от минимум 10 до максимум 22 задължително трябва да са различни от единните. В случай че напливът от кандидати е голям и има деца с равни точки, педагогическите съвети ще имат възможността да предлагат друг допълнителен начин на класиране. Така например той може да бъде близост до училището на база улици или да избират първолаците на случаен принцип чрез жребий.

Новата система за прием в първи клас задава и еднакъв график за кандидатстване и класиране във всички училища в София. До 15 март всяко училище трябва да е обявило допълнителните си критерии. Между 18 април и 19 май пък родителите ще подават заявленията. От общината изрично обясниха, че редът на приема на документи няма да играе роля в класирането. Имената на първите приети първолаци ще станат ясни на 2 юни, а записването на хлапетата ще е между 5 и 7 юни. Свободните места за второ класиране пък ще обявят на следващия ден, а за трето – на 16 юни. Попълването на незаети бройки трябва да приключи на 14 септември.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
40092 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини