Адресната регистрация става водещ критерий за прием на първокласници

  • 10 февруари 2017 20:31

  • 10921
  • 1
Адресната регистрация става водещ критерий за прием на първокласници
© Булфото (архив)

Новите критерии за прием на първокласници в София вече са ясни. Общината представи общи изисквания за всички училища в началото на годината, но те предизвикаха скандали и се наложи да бъдат основно преработени.

Новите критерии, които Столичната община предлага, са разделени на две групи. В първата са така наречените водещи критерии. Детето ще получи точка само за една от категориите, в които попадне. Най-голяма тежест ще има, ако постоянният и настоящият адрес съвпадат. В другата категория детето може да отговори на повече от един критерий и ще получи точки за всяко изискване. Родителите отново не са доволни - прекалено голяма е тежестта на адресната регистрация и малка за посещаване на предучилищна група в същото училище.

Общината твърди, че новите критерии са гъвкави, а районирането - по-точно. „По-справедливо е да се говори за непосредствените околности на даденото училище, и за да няма субективен подход, тези зони са предварително дефинирани с помощта на главния архитект”, обясни пред БТВ Тодор Чобанов, зам.-кмет на София.

„Когато точките съвпадат, някаква комисия, неизвестно каква, ще измерва разстоянието между училищата и дома с Google.maps.

Критериите ще се обсъждат в Комисията по образование на общината в понеделник. Ако наредбата бъде приета в този вид, родителите ще я обжалват в съда.

Мая Йорданова
10921 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.02.10 | 23:20

1
Най-накрая се сетихте.

Добави коментар

Водещи новини