Български ученици спечелиха 61 медала в международни олимпиади и балканиади през 2016 година

  • 28 декември 2016 14:11

  • 2494
  • 2
Български ученици спечелиха 61 медала в международни олимпиади и балканиади през 2016 година
© МОН

Български ученици спечелиха 61 медала от международни олимпиади и балканиади през 2016 година, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

От МОН уточняват, че 6 са медалите от Международната олимпиада по математика, 4 - по физика, 7 - по химия, 3 - по биология, 3 - по информатика, 5 - по математическа лингвистика, 7 - по астрономия, 6 - от европейската олимпиада по природни науки, 12 - от балканиадите по математика, и 8 - от балканиадите по информатика /за старша и младша възраст/.

През 2016 г. България бе домакин на 21-ата Международна олимпиада по астрономия за ученици от 14 до 18 години. В нея участваха 78 състезатели от 16 държави. Сред тях бяха най-силните млади астрономи на Русия, Китай, Индия, Италия, Република Корея. На тази олимпиада е и най-доброто представяне на България досега - освен седемте медала, имаме отново абсолютен победител - Бойко Красимиров Борисов от СМГ "Паисий Хилендарски" в София, който спечели златен медал и диплом за най-добър резултат. Освен Бойко Борисов, златни медали в международни олимпиади и балканиади през 2016 г. са извоювали Христо Веселинов Венев от СМГ - два златни медала от Международната олимпиада по информатика и от Балканската олимпиада по информатика, старша възраст; Кристиан Георгиев Георгиев от ОМГ "Академик Кирил Попов" в Пловдив от Международната олимпиада по математическа лингвистика; Евгени Стаев Кайряков от СМГ на Балканската олимпиада по математика, младша възраст; Енчо Иванов Мишинев от МГ "Атанас Радев" от Ямбол на Балканската олимпиада по информатика, старша възраст; Радослав Димитров от ОМГ в Пловдив от Балканската олимпиада по информатика, младша възраст.

През 2017 г. България отново ще бъде домакин на международни олимпиади - на Балканската олимпиада по математика за ученици до 15 и половина години, и на Европейската младежка олимпиада по информатика за ученици до 15 и половина години.

В олимпиадите по учебни предмети 107 ученици са станали лауреати. Най-голям е броят им от София град /40/, от Варна и от Пловдив /по 11/. Училища с най-много участници в националния кръг на олимпиадите са СМГ "Паисий Хилендарски" /143 ученици на национален кръг, като най-много са участниците в олимпиадите по математика, информатика, физика и химия/, Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна /82 ученици на национален кръг/, Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" /62 ученици, основно по химия и физика/, ЕГ "Иван Вазов" в Пловдив /55 ученици, главно по испански и италиански език/, ПМГ "Акад. Никола Обрешков" в Бургас /49 ученици/, МГ "Гео Милев" в Плевен /39 ученици/.

През 2016 г. МОН е финансирало подготовката и организирането на областните и националните кръгове на 21 национални ученически олимпиади, както и подготовката и пътуването на разширените национални отбори за международни и европейски олимпиади и балканиади в размер на 1 175 753 лева. Според постигнатите резултати на учениците в националните и международните олимпиади по модула "Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади" на Националната програма "Ученически олимпиади и състезания" са финансирани 784 училищни про

Последвайте канала на

БТА
2494 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.12.28 | 18:49

2
А има ли циганчета между тях?? Не че нещо..... Просто питам.
stojan chadziev

2016.12.28 | 18:48

1
Bravo na nasite deca,tova e badesteto na Balgaria.

Добави коментар

Водещи новини