Ще останем ли без прогноза за времето?

  • 17 ноември 2016 08:22

  • 2759
  • 2
Ще останем ли без прогноза за времето?
©

„Ситуацията в БАН като цяла е много тежка. Смята се, че тези пари, които се дават на БАН, са за наука. Само че не е така. Има много оперативни дейности, за които се плаща с тях. В момента 1300 души работят в общо 1100 пункта за измерване на водите в цялата страна. Част от тях работят денонощно. Отделно, в реките има съоръжения за измерване на водата, скоростта, с която тече”, обясни проф. Христомир Брънзов – директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, в сутрешния блок на Нова телевизия.

Изказването му бе по повод протеста на учените, който се проведе вчера.

„57% от хората които работят в НИМХ получават минималната работна заплата от 420 лв. Това означава, че от чистачите до директора на метеорологична станция получават една и съща заплата”, възмути се проф. Христомир Брънзов – директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

По думите му млад сцепиалист започва работа в синоптичния център със заплата от около 500 лева, а това не ги мотивира и не след дълго се стига до овакантяване на работното място.

„Миналата година 9 млади специалисти, на които разчитахме, напуснаха. Ресурсът, с който разполагаме е най-малкият на единица площ. Румъния, Сърбия и Македония имат по-голям ресурс, а те не разполагат с море. Ние, от НИМХ обслужваме и Черноморието. Не ни трябват само заплати, но и поддържане на тези уреди, които са доста стари – произведени са в бившия СССР”, оплака се проф. Христомир Брънзов – директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. И обясни начина, по който се определя бюджетът на НИМХ. Похвали се, че институтът кандидатства по всички програми и печели важни международни проекти.

По думите му, обаче, ако не се вземе отношение относно бюджета на НИМХ, скоро пунктовете в страна ще започнат да се самозакриват.


Последвайте канала на

Нора Виткова
2759 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.11.17 | 10:19

2
комунизма си отива

2016.11.17 | 10:19

1
комунизма си отиде но комунискическофашистката сган остава преоблечена като евродемократи

Добави коментар

Водещи новини