Опростяват процедурата по признаване на чужди дипломи от ВУЗ

  • 20 септември 2016 14:29

  • 774
  • 0
Опростяват процедурата по признаване на чужди дипломи от ВУЗ
©

Отпада изискването за заверка с апостил на дипломи и академични справки, издадени от висшите училища на държавите членки на ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария. Това съобщават от Министерството на образованието.

Документите, с изключение на европейското дипломно приложение, издадени от висшите училища в страните членки на ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария, трябва да бъдат придружени единствено с превод на български език.

Отпада и изискването, когато документите се подават по електронен път да се използва квалифициран електронен подпис, като достатъчен се явява обикновен електронен подпис.

Освен това отпадат и свързаните с използването на квалифициран подпис технологични ограничения, като изисквания за инсталиране на допълнителни програми, използване на конкретен браузър и т.н. В резултат на това значително ще се разшири кръгът на лицата, които могат и искат да се възползват от преимуществата на предоставяната по електронен път услуга.

Промяната идва след искания от сдружения на българи, завършили висше образование в чужбина, с цел разрешаване на трудностите, които срещат при процедурата по признаване на техните дипломи в България, и след направено прецизно проучване от Националния център за информация и документация (НАЦИД), който изследва тяхната автентичност по служебен път.


 

Последвайте канала на

Десислава Станева
774 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини