Заплатите на учените в БАН изостават

  • 16 септември 2016 14:42

  • 1208
  • 0
Заплатите на учените в БАН изостават
© Novini.bg

Заплатите на учените в Българската академия на науките и в Селскостопанската академия изостават значително от средното възнаграждение за страната, сочи синдикален анализ.

За да се навакса това изоставане, в следващите 5 години заплатите там трябва да се увеличават всяка година с по 10 процента.

През 2010 година след драстично орязване на издръжката на БАН и на Селскостопанската академия заплатите на учените намаляват и от тогава изостават.

Здравчо Здравчев, председател на федерацията "Техническа индустрия, наука, информатика" към КТ "Подкрепа", заяви пред БНР:

Изоставянето спрямо средната работна заплата за страната за 2015 година в БАН е 195 лева, а в Селскостопанска академия е 254 лева. Сега за наука у нас се заделят 0,8 на сто от брутния продукт.

През 2020 година парите трябва да са 1,5 на сто. Учените у нас намаляват през последните десет години, е друга констатация от доклада. Учените декларират, че искат да работят в пряко сътрудничество с бизнеса у нас. Предлагат научните лаборатории да станат национални технологични паркове, за да се задържат висококвалифицираните кадри и да се запази оборудването, в което държавата е инвестирала стотици милиони левове.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1208 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини