15 септември е - на добър час, ученици!

  • 15 септември 2016 06:21

  • 229
  • 2
15 септември е - на добър час, ученици!
© Булфото

Днес започва новата учебна година. 66 611 деца за първи път ще чуят училищния звънец. Миналата година първокласниците са били 67 503. Все още няма данни колко деца от випуска остават незаписани в училище. По прогнозни данни общо в училищата днес ще влязат близо 720 хил. ученици, около 1000 по-малко от м.г. Поради демографската криза са закрити 27 училища. Най-много са основните школа - 12, следвани от началните училища и професионалните гимназии.

Училищата у нас ще открият новата учебна 2016/2017 г. с близо 1000 липсващи учители. Това сочат последните данни на просветното министерство, огласени преди броени дни. Окончателната бройка на незаетите преподавателски места ще стане ясна днес, тъй като до вчера са сключвани договори с учители, посочиха от МОН.

През лятото свободните позиции за педагози в школата бяха 1400. Тогава зам.-министър Диян Стаматов коментира, че едва ли това ще е голям проблем за системата, тъй като традиционно през летните месеци тече процес по освобождаване и назначаване на учители. В по-малките населени места обаче недостигът на преподаватели е сериозен, като някои инспекторати приемат документи даже и след началото на учебната година.

Проблемът със застаряването на гилдията и липсата на млади учители се влошава с всяка изминала година. По данни на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" средната възраст на педагозите у нас е рекордно висока - 59 години, като вече над 15% от тях са в пенсионна възраст. В следващите 10 г. пък се очаква половината от близо 90-те хиляди учители у нас да се пенсионират, пише "Сега".

"Учителят работи средно 40 години, за да вземе пенсия, която е 40% от ниската му заплата, и за съжаление успява да я ползва средно 7 г. Това е поредната пропаст, която отдалечава бъдещите млади учители от желанието им да влязат в училище", посочват от профсъюза в своя позиция, посветена на първия учебен ден. Оттам припомнят, че очакването на българските учители за 10% увеличение на работните им заплати, заявено на грандиозния учителски събор, се е оказало само обещание.

От профсъюза цитират данни, според които 21 146 ученици са останали извън образователната система само през изминалата година - 11 257 са необхванати, а 9889 са напуснали страната.

Екипът на Novini.bg пожелава "На добър час!" на всички ученици и учители

Последвайте канала на

Константин Тодоров
229 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
добро утро

2016.09.20 | 15:43

2
Иванчо се прибира от училище: -Тате, имам двойка по български език. -Защо бре, сине? -Госпожата пита :”Българинът за 11-ти път ще избере ГЕРБ и Бойко Борисов.”Какъв е българина? -Как какъв, ид иот-казал баща му. -И аз така отговорих, ама тя каза, че е подлог…
шкумвата

2016.09.15 | 14:16

1
/ не се отнася за полицаите/ Борисов и Цветанов-милиционерски кадри. -Цецо, пиши! Понеделник, заседание на предизборният щаб,точка единствена-ГЕРБ пак да спечели! -Гусин Премиер, как се пише -пУниделник или ПУНДЕЛник? -Пиши вторник! -със В , или със Ф - Абе ти подиграваш ли ми се? - Не бе, и аз не знам…

Добави коментар

Водещи новини