Над 700 милиона са предвидени за наука

  • 09 септември 2016 14:44

  • 1173
  • 0
Над 700 милиона са предвидени за наука
© Булфото/Архив

Отворените и планираните за започване операции до края на годината по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са на обща стойност 778, 5 млн. лв. или са 56,8 процента от бюджета на програмата. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката на семинар за представянето на програмата.

Договорените средства са 275, 2 млн. лв. или 21,35% от бюджета на програмата. В процес на изпълнение са 6 процедури по приоритетни оси 2 и 3 на ОП - "Система за кариерно ориентиране в училищното образование" за 7,5 млн. лв, "Студентски практики" - фаза 1" - 37 млн. лв., "Студентски стипендии - фаза 1" - 26 млн.лв., "Поддържане и усъвършенстване на разработената рейтингова система на висшите училища - фаза 1" - 3 млн. лв., "Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности /"Твоят час"/ - фаза 1" - 140 млн. лв., "Осигуряване на условия и ресурси за изграждане и развитие на подкрепяща среда в детските градини и училищата за осъществяване на включващо обучение - фаза 1" - 17,5 млн. лв.

В процес на договаряне са и две процедури за образователна интеграция на деца и ученици от уязвими групи на обща стойност над 32,5 млн. лв. За подкрепа на мерки в науката и висшето образование през август са започнали 3 процедури, по които може в момента да се кандидатства за финансиране - "Подкрепа за развитието на докторанти, пост докторанти, специализанти и млади учени - фаза 1" с бюджет 6 млн. лв., "Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения" с бюджет 200 млн. лв. и "Изграждане и развитие на центрове за компетентност" с бюджет 150 млн. лв.

Подготвят се насоки за кандидатстване по още 4 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Това са "Система за осигуряване на качество в професионалното образование и обучение", "Въвеждане на дуална система за обучение /ДОМИНО 2/", "Развитие на системата за кариерно развитие на студенти" и "Усъвършенстване на националната система за валидиране". Тези операции ще бъдат обявени до края на 2016 г. и са на обща стойност над 23 млн. лв.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1173 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини