Учат децата какво е тероризъм и как да реагират при атентат (видео)

  • 23 август 2016 10:51

  • 1607
  • 1
Учат децата какво е тероризъм и как да реагират при атентат (видео)
©

Образователният министър Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, заедно със заместника си Диян Стаматов, представиха проект за новия Държавен образователен стандарт за гражданско, здравно, екологично и интелектуално развитие на българските деца, предаде репортер на Novini.bg

С новия стандарт министър Кунева обясни, че се цели да се формира личностното развитие, децата да познават институциите и правната система в страната, да могат да свържат знанията си с обществения живот. Поставя се акцент младият човек да получи социална реализация чрез познаването и владеенето на човешките права и свободи, съобразени със законите на демократичното общество. Трябва да се възпита национална култура и познание в подрастващите, но и да бъдат научени да уважават различния, категорични са от МОН.

Предметите, свързани най-пряко са: български език, история, география и биология, тъй като трябва да научим децата от най-ранна възраст да се грижат за своето здраве. Кунева подчерта, че за никой не е тайна, че има проблем при здравословното състояние на деца у нас като диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Затова е много важно те да бъдат научени да живеят здравословно.

"Това е стандарт, който търпи развитие", подчертаха от МОН и добавиха, че този стандарт ще се стреми да намира най-интересното и важното за всяко поколение. Стаматов поясни, че това е стандартът, който няма оценка, стандартът на междучасията, на класните и на извънкласните дейности. Този стандарт ще се реализира основно по време на часа на класния ръководител като ясно ще бъдат разписани темите, като нов момент ще бъде обучението по тероризъм и как трябва да действат учениците по време на терористичен акт. Чрез него ще се бори и агресията сред децата, ще се подобрява и правната им грамотност, за да бъдат изградени личности.

В 11 и 12 клас учениците ще изучават предмета "Гражданско образование", за да подготвят младите хора да вземат отговорни решения за себе си за другите, да познават и отстояват своите права, да познават и избирателната система в българската държава - какво означава преференциален вот и т.н.

Последвайте канала на

Калина Христова
1607 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
koko606

2016.08.25 | 22:06

1
Някои (не знам дали са хора или човеци) нямат умора и почивен ден. Почти унищожи АЕЦ Козлодуй и за награда ТИКВАТА й подари образованието, за да стори същото и с него.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини