Изпити по история на България и по математика в СУ

  • 18 юни 2016 08:30

  • 1562
  • 0
Изпити по история на България и по математика в СУ
© Novini.bg

Изпитите по история на България и по математика "1" за кандидат-студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се състоят днес, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Изпитът по история е от 9.00 часа и на него за четири астрономически часа кандидат-студентите трябва да напишат тема по даден исторически проблем. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по история на България за 11-и клас на средните общообразователни училища. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове, и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на седми до средата на 20-и век.
Изпитната комисия ще формулира темите в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по история на България. При започването на изпита ще се изтеглят две теми, като всеки кандидат-студент ще има правото да избере и да пише по една от тях.

Основните цели на изпита са да провери историческите знания на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания, уменията им за създаване на аргументиран текст по определен проблем и нивото им на владеене на българския книжовен език.

Изпитът по математика "1" е от 14.00 часа и от тази година форматът му съвпада напълно с този на матурата по математика. На изпита кандидат-студентите трябва да решат 20 задачи с избираем отговор от четири възможни. Има също пет задачи с отворен отговор, както и още три задачи с цялостно решение. При решаването на всички задачи се използват знания от различни теми на програмата по математика за задължителната подготовка. Решаването на задачите не предполага използването на помощни изчислителни средства. На изпита кандидат-студентите може да използват химикал със син цвят, черен молив, линия, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава използването на калкулатори, електронни бележници и портативни компютри.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини