Часове преди матурата в интернет валят предложения за преписване

  • 17 май 2016 20:28

  • 22764
  • 1
Часове преди матурата в интернет валят предложения за преписване
© Булфото

На матурата по български език и литература утре ще се явят над 50 000 зрелостници. В същото време в интернет валят предложения за различни видове пищови и теми срещу заплащане, съобщана Нова телевизия.

Точно в 17:00 часа днес в цялата страна започна запечатването на класните стаи, в които утре 12-класниците ще влязат за задължителната матура по БЕЛ. Запечатват се дори санитарните възли на етажа. Преди това учители и родители проверяват за предварително оставени мобилни телефони и други устройства за преписване.

Още в ранни зори започна монтирането на нови камери в класните стаи. Те ще са с по-добро качество от старите и дори с т. нар. „умни” датчици за улавяне на звуци. Въпреки драконовските мерки обаче и тази година се очакват опити за преписване.

Припомняме, че в навечерието на матуритепрез 2015 анонимен профил с името Пейо Яворов пожела успех на зрелостниците, то сега във Facebook „проговори” Димчо Дебелянов: „Здравейте, скъпи зрелостници, надявам се тази година да сте ми обърнали повече внимание“. Елин Пелин и Вазов гарантираха, че няма да се паднат.

В интернет се появиха и стотици сайтове и потребители, предлагащи отговорите на предстоящите матури. „Ако някой желае помощ за матурата, да ми пише на лично съобщение. При група от 5 човека има намаление”, се казва в една от обявите.

Утре на изпит са и 7-класниците.

Търговията с пищови се е превърнала в печеливш бизнес, категорични са от образователното ведомство. Досега са открити 9 фирми, които свободно предлагат модерни средства за подсказване. Хартиеният пищов също остава класика най-вече за учениците от по-бедните региони на страната. Срещу скромна сума книжарниците предлагат дори ксерокопиране на цял учебник в миниатюрен вариант. По-скъпи са хендсфритата. Цената им варира между 50 и 100 лева. Има опция и за „слушалка" под наем. За 48 часа цената ѝ е 30 лева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
22764 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тони Стораро

2016.05.18 | 17:29

1
Дали па нема некой да седне и да поучи малце вместо да ръсят пара за пищови

Добави коментар

Водещи новини