Изучават квантова система на български учен

  • 10 май 2016 16:16

  • 2160
  • 1
Изучават квантова система на български учен
©

Системата за квантови изчисления на българския учен д-р Николай Райчев влиза в програмите на най-престижните технически университети по света, пише "Новинар".

Концепцията ще бъде специално разяснявана в отделни лекции в Масачузетския технологичен институт, Харвард, Станфордския университет, Калифорнийския технологичен институт, Калифорнийския университет в Бъркли и др.

Освен това д-р Райчев вече е получил покана от Института в канадския град Ватерло, където лично да запознае студентите със своята идея. Ученият се надява тази година да осъществи пътуването, добавяйки, че за него точно този институт е най-добрият в света що се отнася до квантови изчисления.

Достиженията му се оценени от редица професори от най-голямата световна професионална техническа асоциация – IEEE.

Идеята на д-р Райчев, която предизвика такъв фурор в научните среди, е за формализираните квантови оператори. Те откриват грешки в изчисленията. Освен това помагат за кодиране на данните, което е изключително полезно, защото при квантовите изчисления загубата на информация е доста често срещана.

Системата е една от най-цитираните и дискутирани нови концепции в тази теоретична област. Николай Райчев е сред най-авторитетните световни учени в квантовите изчисления и международно признат специалист по информационни технологии и софтуерен инженеринг. Наскоро той бе отличен като най-цитиран в света учен и е с най-висок научен рейтинг.

Неговата работа е изследвана и цитирана от водещи световни професори като Норман Уай Яао от Харвардския университет, Крис Лоуман от Университета Вашингтон Сиатъл, Алексей Горшков от Калифорнийския технологичен институт, Джон Филип от IEEE и др.

Николай Райчев е основател и директор на Училище по компютърни науки на международното Висше училище по мениджмънт (ВУМ) във Варна. В момента преподава в двете бакалавърски програми на училището – „Бизнес информационни системи“ и „Софтуерни системи и технологии“.

Последвайте канала на

Novini.bg
2160 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.05.14 | 18:54

1
Защо няма нищо написано от многознайковци?

Добави коментар

Водещи новини