"История славянобългарска" да се изучава 4 пъти предвиждат новите учебни програми

  • 15 март 2016 20:16

  • 930
  • 1
"История славянобългарска" да се изучава 4 пъти предвиждат новите учебни програми
© Булфото

"История славянобългарска" ще се изучава от учениците четири пъти докато завършат гимназия. Това предвиждат новите учебни програми, които в сряда ще бъдат представени от вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева, пише в. "24 часа".

"Историята" на Пайсий ще се изучава и по два предмета - литература и история.

За първи път децата ще изучават откъси от "История славянобългарска" в седми клас в часовете по история и цивилизации. След това по същия предмет ще се изучава произведението на Пайсий Хилендарски и в осми и десети клас. По литература пък ще се изучава в девети клас.

Меглена Кунева и нейният заместник Диян Стаматов ще представят в сряда новите учебни програми за 2-и, 6-и и 8-и клас пред ученици и учители. Те ще се срещнат в залата на Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" в София. В дискусията всеки ще може да зададе въпрос, специалистите пък ще отговарят. Освен за историята на Пайсий, учениците ще получат отговор кога ще се учат "Балканджи Йово" и Чинтуловите песни.

Новите учебни програми бяха одобрени от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование след проведените обществени обсъждания. От министерството обявиха, че повече от 3 пъти българските текстове надвишават чуждите по литература от 5-и до 12-и клас.

Последвайте канала на

Novini.bg
930 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гошо

2016.03.16 | 13:19

1
След тая мъртва риба дали ще има в България 5% грамотни?

Добави коментар

Водещи новини