Стаматов: В българското образование има много проблеми (снимки)

  • 18 февруари 2016 08:43

  • 1915
  • 0
Стаматов: В българското образование има много проблеми (снимки)
©

В българското образование има много проблеми, с които трябва да се справим. Разчитам на всички български учители и преподаватели. Това заяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов в ефира на бТВ.

Той представи схемата, в която има размествания на изучаваните произведения:

По думите му това, което пречи да се изучава едно и също произведение и по литература, и по музика е това, че учениците няма да му обръщат внимание в единия от двата предмета.

„Даваш ли, даваш балканджи Йово” трябва да отиде в учебниците по История и цивилизация, а за момента не отива никъде. Трудно е да се отговори какъв е бил мотивът, за да отпадне това произведение, каза той.

„Ще се изучава много повече българска история – 162 часа. Доста иновативно е и би могло да се получи например Химна на България да е на кориците на учебниците”, уточни той.

„Промяна има, много е съществено как ще се учи даден учебен материал. Всички промени, които се правят, се поемат като отговорност от Министерство на образованието. Знаем, колко е ниско самочувствието на учителя, а той трябва да се чувства значим и обичан, и то не само на една дата. В пети и първи клас се променя изцяло учебната програма”, каза още Стаматов.

„Използвах референдум, за да въведа Химна на България в 119-то училище. По-голямата част от учениците казаха „да”, а една малка част – „не”. Искаме да видим с времето как се променя мнението на тези, които дадоха отрицателен отговор”, разказа още Стаматов.

Последвайте канала на

Калина Христова
1915 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини