Тодор Танев: Дадохме 3 млн. лв. на БАН за млади учени

  • 12 януари 2016 12:09

  • 1768
  • 3
Тодор Танев: Дадохме 3 млн. лв. на БАН за млади учени
© Булфото (архив)

На БАН дадохме три милиона лева в последните дни на 2015 г., но за млади учени, за да могат те да "попадат" в конкурсите, които в миналото бяха главно за по-възрастните учени.

Това заяви пред журналисти днес министърът на образованието и науката проф. Тодор ТаневТодор Танев Проф. Тодор Танев е роден през 1957 г. в София. Завършил е социология в СУ „Св. Климент, попитан за исканата оставка вчера на акад. Стефан Воденичаров от Общото събрание на БАН, както и дали е редно да се търсят пари за БАН, а нейният председател да е кандидат за президент. Заради средствата, които предоставихме за млади учени в БАН, има доста добър отклик сред учените и е имало събрание по този повод, коментира министър Танев. За вчерашното Общо събрание на БАН нямам "още сведения" за него, освен излязлото в медиите, добави той.

"В образованието не се правят революции, защото е такава системата, който е рекъл да прави революции в образованието, не е успял и е объркал и деца и учители", каза министър Танев в отговор на въпрос ще може ли да се ускори реформата в образованието, както ще бъде заложено в актуализираното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок. Имаме стриктен план, свързан с това четиристепенната система в образованието да замени двустепенната система /училища и висше образование/, както е сега, отбеляза министър Танев.

Академията си решава вътрешно проблемите - този лаконичен коментар даде днес пред журналисти председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров по повод на поисканата му вчера оставка от Общото събрание на Академията. Във връзка с обвиненията от учени, че акад. Воденичаров не търси повече пари за БАН, днес той отговори риторично на журналистите: "Смятате ли, че е вярно. Имам 169 интервюта."

Последвайте канала на

БТА
1768 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Боби уточнява

2016.04.07 | 16:02

3
Не са дадени три милиона лева на БАН за млади учени, а два милиона лева са дадени!
млад учен

2016.04.05 | 09:52

2
Що за нагло поведение и крокодилски сълзи – отвсякъде академици са се загрижили та се късат за младите учени. Дъртите академици и член кореспонденти, общо са няколко десетки на брой, но всеки един от тях прибира съответно по около 3000 и 2500 лева месечно. Това плюскане консумира около 6 милиона лева годишно, което е над 10% от годишния бюджет на БАН. Известно е отдавна, че поне 80 % от въпросните титуловани особи не притежават нищо толкова екстраординарно като способности, научни приноси (или поне финансови приноси за науката) и т.н., че да заслужават тези свръх разточителни за страна като България привилегии. Огромна част от тях също така не се занимават (и никога не са се занимавали с наука), а са артисти, писатели и т.н. - все хора доста далеч от науката, но обикновено близо до властта или влиятелни кръгове. Като споменахме властта – тук сред този самоизбран и вечно самоизбиран „елит“ все още могат да се намерят здрави и жизнени реликви от онова време което наричахме комунизъм, и което ни заблуждават, че си е отишло. Може би единствено жаждата за власт и интригантстването обединява под общ знаменател толкова разнородна маса от търтеи, живеещи за да бъдат важни и самодостатъчни. Та, уважаеми другарки и другари, какви млади учени, какви 5 лева?

2016.01.12 | 12:57

1
toq trqbva v ada da gori

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини