Национална седмица на четенето от 7 до 12 декември

  • 02 декември 2015 12:58

  • 2979
  • 0
Национална седмица на четенето от 7 до 12 декември
© Gettyimages/Gulliver

Министерството на образованието и науката организира от 7 до 12 декември Национална седмица на четенето, съобщи пресцентърът на МОН.

В Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността /2014-2020/ са очертани ключови политики и мерки за повишаването на грамотността на всички нива на образование и е представена визията на МОН за насърчаване на четенето до 2020 г.

Голяма част от планираните мерки в стратегията имат за цел преодоляването на причините за ниска грамотност с особено внимание към застрашените групи - бедните, при които ниските доходи ограничават възможностите и намаляват мотивацията; билингвите, при които езикът е съществена пречка за придобиване на образование и ромите, при които бедността и езикът увеличават преградите в придобиването на образование.

В стратегията се акцентира и върху създаването на среда за насърчаване на грамотността, в която специално място се отделя на съвременните информационни средства и на ролята на учителите в нея.

С разбирането, че повишаването на грамотността е един от значимите фактори за развитие на всяко общество e приет Национален план за действие през 2015-2016 г. за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, посочват от МОН.

Националната седмица на четенето се открива на 7 декември от 10.30 часа в Националния дворец на децата, в сградата на бул. "Александър Стамболийски" 191. Тогава ще бъде обявена и кампанията "Чета, защото...".

На 8 декември от 10.30 часа в 18-о СОУ в София ще има състезания за най-добър четец, за най-добър разказвач и състезания по правопис.

На третия ден от кампанията - 9 декември, в училищата и детските градини ще има информационни срещи с родители за подкрепа на деца и ученици, които имат проблеми в езиковото развитие. На 10 декември в Столичната библиотека ще има "Маратон на четенето", като инициативата ще включва четене на приказки или разкази от известни личности с участието на известни детски писатели и поети.

На 11 ноември ще се състои инициативата "Ден на книгата", свързана с подаряването на детски и юношески книги в Националния дворец на децата. Националната седмица на четенето се закрива на 12 декември в 11.00 часа в Столичната библиотека с представянето на резултатите от анкетата "Чета, защото...".

Последвайте канала на

2979 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини