ЕК ни препоръчва да подобрим образованието си

  • 12 ноември 2015 13:34

  • 1635
  • 3
ЕК ни препоръчва да подобрим образованието си
© Getty Images/Guliver

България отбелязва напредък в резултатите, отчитащи основните умения, придобити чрез образователната система, но е необходимо да подобри допълнително качеството на системата на училищното и висшето образование, за да отговори на нуждите на пазара на труда. Това е записано в доклад на Европейската комисия, представен днес.

Допълва се, че у нас достъпът до образование за децата в неравнопоставено положение, особено ромите, остава предизвикателство. ЕК определя качеството на професионалното образование у нас като недостатъчно. Уточнява се, че делът на пълнолетните българи, които учат, е сред най-ниските в ЕС.

В общ план обзорът на ЕС на образованието и обучението за 2015 г. показва, че по-голям брой държави са достигнали своите цели за увеличаване на броя на учещите, завършващи по-високи нива на образование, както и целите за свеждане до минимум на броя на преждевременно напускащите училище. Учениците в неравностойно положение и с имигрантски произход най-често попадат в групата на онези, които не успяват да покрият минималните образователни стандарти, се посочва в документа.

Обзорът показва, че при 15-годишните с нисък социално-икономически статус вероятността да не придобият основни умения, като езикова и математическа грамотност, е пет пъти по-голяма в сравнение с връстниците им от по-заможните социални слоеве. За родените в чужбина ученици има два пъти по-голяма вероятност да напуснат преждевременно училище, отколкото при връстниците им, родени в страната.

Отчита се, че от 2010 г. насам образователните бюджети в ЕС непрекъснатото намаляват (досега с 3,2 на сто). Допълва се, че е необходимо повишаване на инвестициите за образование, за да се избегне нарастването на "образователната бедност" - причина за безработицата и социалното изключване.

ЕК очаква данните да помогнат за подобряване на разбирането и отговора на нарастващата опасност от радикализация след нападенията в Париж и Копенхаген по-рано тази година. Според комисията докладът помага за справяне с предизвикателствата, произтичащи от продължаващата криза с мигрантите, чрез изграждането на по-отворени и сплотени общества.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1635 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Чичо Ви Дядко

2015.11.25 | 11:17

3
СУПЕР :) остава сега да ни кажат и как защото ние определено не знаем. От няколко дни слушам за броя часове по старите предмети. Колко да били те. Това ли измислихте до тук КАЖЕТЕ НЕЩО ЗА НОВИТЕ ПРЕДМЕТИ!

2015.11.25 | 11:17

2
ЕК И ЕС ТРЯБВА ДА СЕ ПОДЧИНЯВАМЕ-ТОГАВА НЯМА НУЖДА ОТ МИНИСТЕРСКИ СЬВЕТ- А САМО ОТ ПРЕЗИДЕНСТВО

2015.11.25 | 11:17

1
Защо на времето имахме най-добро образование, а сега сме на последно място? Защото се учеше по един учебник на едно издателство, а сега се състезават кой да напише и издаде все по-неразбираеми и по-скъпи учебници.

Добави коментар

Водещи новини