Музика и изобразително изкуство ще се изучават от всички ученици от I до X клас

  • 03 ноември 2015 16:31

  • 1281
  • 0
Музика и изобразително изкуство ще се изучават от всички ученици от I до X клас
©

В писма до министъра на образованието и науката проф. Тодор ТаневТодор Танев Проф. Тодор Танев е роден през 1957 г. в София. Завършил е социология в СУ „Св. Климент директори на училища, учители, родители и ученици, алармират, че в новия образователен закон липсва конкретика по отношение присъствието на задължителни часове за изучаване на музика и изобразително изкуство в първия гимназиален етап.

Части от писмата се цитират и в някои медии, които създават невярна представа за присъствието на общообразователните дисциплини в учебния план.

В тази връзка следва да уточним, че при изготвянето на стандартите лично министърът на образованието и науката проф. Тодор ТаневТодор Танев Проф. Тодор Танев е роден през 1957 г. в София. Завършил е социология в СУ „Св. Климент настоя експертите от МОН да търсят баланс и в учебния план, като във всеки един от етапите предметите музика и изобразително изкуство да бъдат изучавани.

Той препоръча тези предмети да са самостоятелни и най-важното да се изучават и в Х клас, което до този момент не е присъствало в типовия учебен план, а единствено в специализираните училища по изкуствата. Така музика и изобразително изкуство ще се изучават от всички ученици във всички видове училища от I до X клас, с което ще се постигне изграждане на отношение към изкуството и ще се дадат възможности за разкриване на дарбите на децата.

Министерството на образованието и науката се е съобразило с рамката на закона като същевременно е положило максимални усилия за постигане на балансирано изучаване на всички общообразователни предмети, за да могат учениците да получат необходимите знания.

Министър Танев приканва за мнения и становища по публикуваните проекти на държавните образователни стандарти за учебния план, общообразователната подготовка и познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, тъй като до 9 ноември 2015 г. тече двуседмичният срок за обществено обсъждане.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1281 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини