Предлагат предметите, свързани с изкуствата, да се изучават до десети клас

  • 02 ноември 2015 14:22

  • 1248
  • 0
Предлагат предметите, свързани с изкуствата, да се изучават до десети клас
© Булфото

В проекта за учебния план, публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката, се дискутира възможността предметите от направлението "Изкуства" - музика и изобразително изкуство, да се изучават до десети клас, включително. Това каза днес пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Тя посочи, че новият Закон за предучилищното и училищното образование дава възможност да са изучава и хореография.

Срещу идеята се възпротивиха училищата с разширено и профилирано изучаване на изкуства - музика, изобразително изкуство и хореография. Днес те организираха концерт в София, на който изразиха несъгласието си с проектите на държавните образователни стандарти, предвиждащи намаляване на часовете по изкуствата.

На въпрос дали е възможно да има матура по изкуствата, както искат тези училища, заместник-министър Кастрева каза, че законът в момента предполага, че втората задължителна матура може да бъде и по специалността, когато става дума за професионално училище. Сред училищата по изкуствата има и професионални училища, добави Кастрева. "По музика може, така че допустими са всички разпоредби, които законът ни е дал като възможности за взимане на решение. От догодина това не може да стане, защото законът влиза в сила от 1 август 2016 г.", обясни заместник-министърът.

Част от училищата по изкуствата са и професионални училища и Министерството на културата дава на своите ученици професионална подготовка и това означава, че вторият им държавен зрелостен изпит може да бъде по специалността, каза Ваня Кастрева. По изобразително изкуство към настоящия момент не може да има матура, защото не можем да излезем от рамките на закона, поясни тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1248 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини