Русенският университет е получил ценен архив на писателя Йордан Вълчев

  • 23 октомври 2015 11:55

  • 889
  • 0
Русенският университет е получил ценен архив на писателя Йордан Вълчев
©

Лаборатория за изследване на езиковедското наследство на Йордан Вълчев бе създадена в Русенския университет. На откриването присъства съпругата на писателя, д-р Владка Вълчева. Тя дари на лабораторията целия езиковедски архив на съпруга си и предостави за използване 17-томния българо-чувашкия речник, изготвен от него, съобщиха от висшето училище.

Йордан Вълчев, известен с лингвистичните си изследвания, развива теорията, че прабългарският език е сроден с чувашкия. В генеалогическата класификация на езиците чувашкият език присъства в (пра)българската подгрупа на тюркската езикова група и е единственият жив език от тази подгрупа. Предполага се, че е най-близкият съвременен език до този на прабългарите, допълва БТА.

Д-р Владка Вълчева дари още сборник на фолклориста Васил Стоин, както и лични средства в подкрепа на студентите, които ще работят в лабораторията. Трима младежи с интереси и подготовка в областта на лексикологията, заедно с университетски преподаватели и докторанти, ще изучават лингвистичните проучвания на писателя, в които се разглеждат основно проблеми на прабългаристиката.

Лабораторията ще функционира към Научния център по фолклор, литература и лингвистика "Св. Димитър Басарбовски" при Катедрата по български език, литература и изкуство.

Последвайте канала на

889 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини