КТ "Подкрепа" настоява да се преразгледа решението за финансирането на частни училища

  • 28 септември 2015 14:41

  • 1080
  • 0
КТ "Подкрепа" настоява да се преразгледа решението за финансирането на частни училища
© Булфото Архив

КТ "Подкрепа" настоява депутатите да преразгледат решението за финансиране на частни училища с публични средства, се посочва в декларация на Конфедеративния съвет на синдиката. Декларацията е до президента, до председателя на Народното събрание, до председателите на парламентарните групи и до министъра на образованието, съобщиха от пресцентъра на синдикалната организация  Ако това не се случи, призоваваме президентът да наложи вето на Закона за предучилищното и училищно образование, се заявява в декларацията на синдиката, цитирана от БТА.

От КТ "Подкрепа" подлагат на съмнение твърдението на законодателя, че се прилага принципът "парите следват ученика". Според текст от законопроекта таксите се договарят между частното учебно заведение и родителя и не е предвиден никакъв механизъм, чрез който получената от държавния бюджет субсидия да бъде приспадната от таксите, и няма гаранция с колко и дали изобщо разходите на родителите на децата, посещаващи частни заведения, ще бъдат намалени, допълват от КТ "Подкрепа".

Според синдиката не е съвсем точно и твърдението на поддръжниците, че се прилага успешна европейска практика. "В държавите, в които се финансират частни училища с обществени средства, учебните заведения не са бизнес организации. Те са родителски колективи, НПО, синдикати, църковни училища. В България частните училища са търговски дружества, чиято цел е печалба", заявяват от синдиката.
От синдикалната организация смятат, че тезата, че до момента държавата дискриминира децата от частните училища и детски градини, е неразбираема. "Всички деца имат право да учат в държавно или общинско училище, което се гарантира от държавата. Ако техните родители изберат да не го направят и да насочат децата си към частно, то държавният бюджет не следва да бъде ангажиран с това тяхно решение. Това не е дискриминация, а родителски избор", се отбелязва в декларацията.

Според КТ "Подкрепа" с тази мярка Законът не адресира нито един от наболелите проблеми на националната образователна система, като недостиг на учители и унизителното заплащане на учителския труд; затворените стотици училища в по-малките населени места; драматичното състояние на материалната база в голямата част от държавните и общинските учебни заведения /почти 800 училища са без физкултурни салони/. Други наболели проблеми са липсата на възможност за спортни, културни, научни и пр. извънкласни занимания за учениците извън частните училища и растящата функционална неграмотност, която е резултат от социално-икономическите затруднения в семействата на учениците и растящите неравенства /изводи на PISA/, смятат от синдиката.

Поддръжниците на финансирането на частни училища с публични средства подчертаха, че децата, които се обучават в тях, са едва 1 на сто от всички ученици и ще струват на бюджета само 13 млн. лв. годишно, се посочва в декларацията. Средният процент в ЕС стига до 7-8 на сто при учениците в началния курс и около 15 на сто в средния, т. е. с висока степен на вероятност може да очакваме, че разходите за частни училища далеч ще надминат 80-90 млн. лв. годишно, допълват от КТ "Подкрепа". Според синдиката това са толкова пари, колкото са нужни за минималното увеличение на заплатите на българските учители, което все още е под въпрос.

Последвайте канала на

1080 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини