Пет години учителски стаж ще се изисква за директор на детска градина или училище

  • 24 септември 2015 13:48

  • 1635
  • 0
Пет години учителски стаж ще се изисква за директор на детска градина или училище
© Getty Images/Guliver

Най-малко пет години учителски стаж ще е нужен за заемане на длъжността "директор" на детска градина, училище или център за подкрепа за личностно развитие. Това решиха депутатите при приемането на второ четене на текстове от законопроекта за предучилищното и училищното образование.

Длъжността "директор" в държавните и общинските институции ще продължи да се заема след конкурс. Не беше прието предложението на АБВ за въвеждане на мандатност от пет години за директорите на училища.

Мариана Тодорова от АБВ отбеляза, че в цялата страна има директори, които са станали феодали и са окупирали позицията за десетки години.

Милена Дамянова от ГЕРБ посочи, че в момента има близо 2500 училища и още толкова детски градини и попита как на пет години ще се правят конкурси за директори. Трябва да има атестация, за да не се допускат лоши случаи, а не да обръщаме системата, добави тя.
Атестирането на учителите, директорите и другите педагогически специалисти ще се извършва на всеки четири години от атестационна комисия, определена от работодателя, съгласувано с педагогическия съвет, реши парламентът. Оценката от атестирането освен за кариерното развитие може да служи и за насочване за повишаване на квалификацията и поощряване на атестирания.

На педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, родителите, административните органи и обществеността, записаха в закона депутатите.

При пенсиониране на педагогическите специалисти, които през последните 10 години от трудовия си стаж са работили в държавна или общинска институция на бюджетна издръжка, ще се изплащат 10 брутни работни заплати. Запазва се и правото за предоставяне на средства за представително облекло за всяка календарна година.

Учител не може да извършва срещу заплащане обучение или подкрепа на деца и ученици, с които работи в детската градина или в училището, записаха още народните представители. В едномесечен срок от началото на всяка учебна година учителят подава пред работодателя си писмена декларация дали е давал частни уроци през предходната учебна година. Педагогическият специалист няма право да участва при изготвяне и оценяване на изпитни материали и да извършва проверка и оценка на изпитни работи, ако е подготвял ученици за явяването им на съответния изпит срещу заплащане.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1635 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини