Завършилите 12 клас продължават да напускат родните си места (обновена+видео)

  • 15 септември 2015 10:27

  • 2019
  • 3
Завършилите 12 клас продължават да напускат родните си места (обновена+видео)
© Gettyimages/Gulliver

Запазва се тенденцията завършилите 12 клас да напускат родните си места и да търсят реализация в големите градове и в чужбина.

Това съобщи пред БНР председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски по повод подготвеното национално проучване, свързано с процента млади хора, търсещи реализация у нас и в чужбина.

По думите му около две трети от завършилите средно образование през 2015-а година имат нагласата да напуснат населеното място, в което живеят.

„Липсата на възможност за намиране на работа е основната причина, която 60% от децата посочват като мотив за напускане на населеното място, в което живеят. Почти всяко второ дете посочва като причина за напускане невъзможността да получи високи доходи и да намери добра работа. Почти всяко четвърто дете посочва като мотив за миграция в друг град или държава недоброто образование, което може да получи в населеното място, в което живее“, аргументира се Дулевски.

„Около три четвърти от нашите деца имат намерение да продължат да учат след завършване на средното образование. Желанието за продължаване на образованието нараства с големината на населеното място, в което живеят учениците, образователния ценз на родителите им и личния им успех. Половината от учениците искат да учат в чужбина, за да си осигурят по-висок стандарт за живот“, добави още той. 

По-късно, на пресконференция в БТА, президентът на КНСБ Пламен Димитров потвърди думите на Дулевски.
„Липсата на работа, добри доходи и добро образование мотивират завършващите средно образование да сменят мястото си на живеене, коментира Димитров.

Последвайте канала на

2019 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
някой

2015.09.23 | 19:45

3
Аман от програмисти, икономисти и прависти, а картофите няма кой да копае. Всички в БГ станаха висшисти и чакат големите заплати. Е така няма да има икономика и кой да бачка. Много вожд, малко индианец.

2015.09.15 | 17:14

1
добре че аз си имам немско гражданство от както се родих в Германия. Каквото и да стане тук знам че имам бъдеще в Германия

2015.09.23 | 19:45

2
Бъдещето на Германия вече е исляма! Ако това те устройва и си мюсулманин - ок!

Добави коментар

Водещи новини