Държавният секретар на Швейцария по образование, научни изследвания и иновации идва у нас

  • 14 септември 2015 15:51

  • 1380
  • 0
Държавният секретар на Швейцария по образование, научни изследвания и иновации идва у нас
© Булфото

Държавният секретар на Конфедерация Швейцария по образование, научни изследвания и иновации Мауро дел Амброджо ще посети България на 15 и 16 септември по покана на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев. Това съобщи пресцентърът на МОН, цитиран от БТА.

На 15 септември министър Танев и Мауро дел Амброджо ще открият учебната година в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. Д-р Георги Павлов" в София. Тази гимназия, както и Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" в Казанлък, са първите две училища в България, в които по швейцарски модел пилотно се въвежда дуалното образование.

Въвеждането на дуалното образование в България се осъществява по проекта "Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система" в рамките на Българско-швейцарската програма за сътрудничество /2015-2019 г./. Общият бюджет на проекта е 3 530 000 швейцарски франка, като приносът на Конфедерация Швейцария е 85 процента.

На 16 септември в хотел "Балкан" министър Танев и Мауро дел Амброджо ще открият първото заседание на форума по дуално образование, чиято цел е да координира усилията на всички заинтересовани страни за навлизането на дуалната система в българското образование, след което ще дадат съвместна пресконференция в МОН.

В рамките на посещението си в България държавният секретар на Конфедерация Швейцария по образование, научни изследвания и иновации ще посети АгроБиоИнститута в София. На срещата ще бъдат обсъдени два проекта, финансирани от тематичния фонд "Изследвания" на Българско-швейцарската програма за сътрудничество. Първият проект е "Индустриални отпадъчни води", изпълняван от АгроБиоИнститута, а вторият проект е "Социални неравенства и регионални различия при прехода от образование към заетост в България" и е на Института за изследване на обществата и знанието на БАН.

Последвайте канала на

1380 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини